Modernizované Audi SQ5 TDI - ostřejší a plné nové techniky

AUDI SQ5 TDI

Omlazené Audi SQ5 sází na 3litrové TDI a k tomu i elektrické turbo a 341 koní.

AUDI SQ5 - 3.0 TDI, předobjednávka, novinka, autoibuy

Německý výrobce Audi nás během léta seznámil s modernizovanou Q5, tedy s novým středně velkým SUV, které patří mezi nejúspěšnější modely značky. Nyní přichází řada na vrcholnou variantu SQ5, která se však na rozdíl od nedávno modernizovaných modelů SQ7 a SQ8 nadále drží naftového motoru. Pod kapotou nové SQ5 tedy nečekejte benzínovou V6.

nadále platí, že ve srovnání s Q5 se sportovním optickým balíkem se top verze SQ5 na první pohled velmi neliší. Rozdíly je třeba opět hledat jen v detailech. Pravdou ale je, že facelift přinesl nový přední a zadní nárazník, pozměněnou grafiku světlometů a přítomnost nových disků či odstínů laku karoserie.

AUDI SQ5 - 3.0 TDI, předobjednávka, novinka, autoibuy

I nadále platí, že ve srovnání s Q5 se sportovním optickým balíkem se top verze SQ5 na první pohled velmi neliší. Rozdíly je třeba opět hledat jen v detailech. Pravdou ale je, že facelift přinesl nový přední a zadní nárazník, pozměněnou grafiku světlometů a přítomnost nových disků či odstínů laku karoserie. 

O pohon se stará třílitrový turbodiesel V6 s výkonem 251 kW (341 k) a točivým momentem 700 Nm. Z klidu na stovku to čtyř kruhům trvá rovných pět sekund a “maximálka“ se zastaví na 250 km/h. Z nějakého nevysvětlitelného důvodu Audi nasazuje také generátor zvuku, jímž byla vybavena už první generace modelu.

Samozřejmostí je standardní pohon quattro a 8stupňová automatická převodovka Tiptronic. Na přání Audi nabídne vzduchový podvozek či zadní sportovní diferenciál.

AUDI SQ5 - 3.0 TDI, předobjednávka, novinka, autoibuy

Motorizace 3.0 TDI není žádnou neznámou a dočkala se ještě celé řady úprav. Například místo hliníkových pístů používá písty z kované oceli, čímž snižuje tepelné ztráty. A vzhledem k vyšší pevnosti nemají nové písty proti předchozím žádnou nevýhodu z hlediska hmotnosti. Stupňovitě tvarované dno pístu zvyšuje účinnost a rychlost spalování. Vstřikovače paliva s elektromagneticky ovládanými ventily zvládají pracovat precizně, neboť na uzavírání vstřikovací jehly dohlíží nový piezoelektrický senzor. Celkové množství vstřikovaného paliva lze v každém pracovním cyklu rozdělit do až osmi dílčích dávek. Maximální vstřikovací tlak je 2500 barů.

AUDI SQ5 - 3.0 TDI, předobjednávka, novinka, autoibuy

Nezapomnělo se ani na snahu o co nejnižší spotřebu, respektive emise CO2. Audi SQ5 TDI je vybaveno 48voltovou sítí. Je to tedy mild-hybrid, který integruje řemenem poháněné zařízení BSG s funkcemi spouštěče a generátoru, lithium-iontové akumulátory pro přechodné ukládání elektrické energie a měnič napětí. Při zpomalování získává systém MHEV zpět výkon až 8 kW a SUV zvládne jet setrvačností s vypnutým motorem až 40 sekund. Podle techniků sníží systém spotřebu paliva v reálném provozu až o 0,7 litru na 100 km.

Nezapomnělo se ani na podvozek. Každé kolo je vybaveno pětiprvkovým zavěšením. Komu by nestačilo klasické řešení, ten může sáhnout po příplatkovém vzduchovém odpružení se sedmi jízdními režimy. A opomenout nesmíme ani plejádu asistenčních systémů. Nechybí asistent pro odbočování, asistent pro vyhýbací manévry a upozorňování na nebezpečí při vystupování. Prediktivní asistent pro hospodárnou jízdu zase podporuje řidiče v jeho snaze o předvídavou jízdu a snížení spotřeby paliva.

AUDI SQ5 - 3.0 TDI, předobjednávka, novinka, autoibuy

VÝBAVA

SQ5 je již v základu vybavená full-LED světly, za příplatek je ale možné sáhnout po Matrix-LED světelné technologii. Vzadu má premiéru nová OLED technika – složená ze 3 částí, každá má šest segmentů, díky čemuž je možné měnit grafiku světla. Poznávacím znakem SQ5 je maska se specifickou strukturou a čtveřice koncovek výfuku. Ovšem má to víc dekorativní účel a pravděpodobně jsou jednotlivé roury zaslepeny.

Větší změny evidujeme v kokpitu. Centrem palubky je nový, volně stojící 10,1" displej MMI touch s akustickou zpětnou vazbou. Dosavadní kombinovaný otočný/tlačítkový ovladač ze středové konzole zmizel, veškerá pozornost se tak obrací na dotykový displej. Za novou koncepcí ovládání se skrývá infotainment třetí generace MIB 3, který má desetinásobně vyšší výpočetní výkon než  předchozí systém MIB 2.

AUDI SQ5 - 3.0 TDI, předobjednávka, novinka, autoibuy

12,3" digitální budíky Audi Virtual Cockpit prošly jen decentním vylepšením grafiky, jinak jde o dobře známé řešení – na výběr jsou tři různé styly zobrazení. Řidič může zobrazení přepínat prostřednictvím multifunkčního volantu. Jako další volitelný prvek je k dispozici head-up displej. Hliníkové detaily nebo sportovní sedadla s výrazným bočním vedením jsou už samozřejmostí a klasikou SQ.

AUDI SQ5 - 3.0 TDI, předobjednávka, novinka, autoibuy

Modernizované Audi SQ5 TDI se bude výrábět v mexickém závodě San José Chiapa a do České republiky a dalších evropských zemí přijede v prvním čtvrtletí roku 2021. Základní cena modelu pro české zákazníky je vyčíslena na 1.858.900 Kč včetně tovární prodloužené záruky na čtyři roky nebo 120.000 kilometrů. Předprodej vozu bude zahájen počátkem příštího roku.

JAK SE VÁM NOVÁ MODERNIZOVANÁ AUDI SQ5 LÍBÍ?

PŘÍPRAVUJEME PRVNÍ PŘEDOBJEDNÁVKY

KONTAKTUJTE NÁS