Lamborghini Huracán STO - vrcholná verze Huracánu a závoďák pro silnice, který se snadno řídí

Lamborghini Huracán STO

Tato vrcholná verze v limitované edici 700 exemplářů chce být zábavná na silnici a zároveň supersportovní na okruhu. Pořád však má být snadná na řízení.

9

Lamborghini ve svých počátcích odmítalo účast v motoristických disciplínách, ostatně zakladatel automobilky tvrdil, že staví auta pro běžné silnice, ne pro okruhy, dnes už je ale situace zcela jiná. Automobilka ze Sant‘ Agaty má vlastní značkový pohár, závodí v různých disciplínách a dokonce po třetí za sebou vyhrála ve svoji kategorii čtyřiadvacetihodinovku v americké Daytoně. I díky tomu nyní přichází Lamborghini Huracán STO. Nová vrcholná verze baby lamba se totiž inspirovala motoristickými úspěchy Lamborghini v posledních letech. Přejímá tak vybrané prvky závodních speciálů Huracán GT3 a Huracán ST, z nichž ten druhý závodí ve značkovém poháru Super Trofeo. Ostatně právě na něj novinka odkazuje, zkratka STO značí Super Trofeo Omologato. 

13

Právě závodní speciály silně ovlivnily vzhled novinky. Nechybí samozřejmě obří, manuálně nastavitelný přítlačný spoiler na zádi, specifikum jsou pak rovněž otvory v přední kapotě, které jednak zlepšují chlazení motoru, jednak zlepšují přítlak. Lamborghini speciálně tvarované přídi říká cofango. Další otvor je také na střeše, v podobě „žraločí“ ploutve, která zároveň směřuje vzduch na zadní nárazník. O správné směřování vzduchu se stará také třeba přední splitter. 

4

Vedle samotného přítlaku se důrazně zapracovalo také na snížení hmotnosti. Více než tři čtvrtiny panelů karoserie jsou karbonové, specifikem jsou rovněž hořčíková kola nebo o pětinu lehčí čelní sklo. Vnitřek je pak ve znamení karbonu, alcantary nebo unikátního patentového materiálu carbon skin. To všechno znamená, že je Huracán STO ještě o 43 kilogramů lehčí než už tak odlehčený Huracán Performante. Suchá hmotnost tudíž činí 1.339 kilogramů. 

20

Podvozek je samozřejmě tužší, rozchod kol byl rozšířen. Jízdní schopnosti dále zlepšuje natáčení zadních kol nebo podvozek MagneRide, o zastavení se pak starají karbon-keramické brzdy od Bremba, využívající i poznatky z Formule 1. Zvládají tak i drsné chování na okruhu. Zajistí tak zastavení ze 100km/h rychlosti na třiceti metrech, z 200km/h pak na 110 metrech. 

Pro přizpůsobení aktuálním jízdním podmínkám tu samozřejmě nechybí ani přepínač jízdních režimů. Lamborghini je nazývá STO, Trofeo a Pioggia, první je naladění pro běžné silnice, druhé pro dosažení nejlepších časů na mokré trati a třetí se přizpůsobí jízdě na mokré trati. Autoři mimochodem zdůrazňují, že přestože je Huracán STO rychlý stroj, pořád má být snadný na ovládání.

27

Pohon zůstává stejný jako v případě Huracánu Performante. To znamená atmosférický vidlicový desetiválec o objemu 5,2 litru vyladěný na 640 koní (470 kW) a 565 N.m, který spolupracuje se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou. Poháněná jsou však jen zadní kola, právě po vzoru závodních Huracánů. 

Díky kombinaci lehké konstrukci a silnému motoru Huracán STO zrychlí z 0-100 km/h za rovné tři sekundy, což je sice méně, než naznačovaly zákulisní informace, i tak jde o úctyhodné číslo. Na dvoustovce je pak Huracán STO za rovných devět sekund, přičemž jede maximálně 310 km/h. To je méně než u Huracánu Performante, což souvisí s důrazem na maximální přítlak.

8

Lamborghini Huracán STO k prvním zákazníkům dorazí na jaře 2021. Produkce bude podle zákulisních zpráv omezena na 700 exemplářů.

 

KAM BY JSTE S HURACÁNEM STO VYRAZILI ?

NA SILNICI NEBO RADĚJI NA OKRUH?