JAKÉ AUTO JE K NAŠÍ ZEMI PŘÁTELŠTĚJŠÍ?

Většina z nás potřebuje k životu auto jako dopravní prostředek.
Jen hrstka lidí si vystačí s kolem nebo dokáží fungovat úplně bez auta.
Trendy všech automobilek se každým rokem mění a technologie neustále vyvíjejí.
Zákazník si dnes může vybrat auto se spalovacím motorem, hybrid nebo elektromobil.  Zaměřili jsme se na to, jaké auto  je k naší Zemi přátelštější?

 

Touto otázkou se zabývají mnohé studie, které srovnávají vliv na životní prostředí aut poháněných benzínem či dieslem, elektromobilech a taky plug-in hybridech. 

A jaký je výsledek? Dovolíme si zde uvést několik faktů, závěr si udělejte sami. 

 

tesla

TESLA S

wallpapercave.com

 

A jako první se představí elektromobil. Když se na trhu objevil první, odpověď se zdála být jednoznačná – přichází ekologická revoluce. Elektromobil přece nespaluje žádné pohonní hmoty, tudíž nepřispívá k skleníkovému efektu. Nebo žeby to tak nebylo? Portál livescience.com představil studii vědeckého časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, která sa podívala na celý “životní proces” emisí oxidu uhličitého u elektromobilů – od získávání kovů potřebných na výrobu baterií až na spotřebu elektrické energie potřebné na jejich provoz. Tyto informace porovnali s průměrnou produkcí emisních plynů benzínových a dieslových aut a zjistili, že uhlíkovými bateriemi poháněné elektromobily jsou pro ovzduší mnohem škodlivější než výfukové plyny klasických aut. Hmm, zajímavé že?

 

audi

AUDI Q7

alphacoders.com

 

A co hybridní auto? Je to přeci půlka spalovacího motoru a půlka elektra. Nebude to tak ideální alternativa pro “eco-friendly” auto? Při uvažování o ekologickém dopadu plug-in hybridů přichází opět otázka jejich výroby, protože výroba baterií pro hybridní auta vyžaduje mnohem více energie než při elektromobilech, což způsobuje, že se do vzduchu uvolňuje více emisí, jako například oxid siřičitý. No a na  závěr také záleží na tom, jak vozidlo jeho majitel využívá, zda spíše elektrický nebo dává častěji přednost standardnímu pohonu. Ach jo, není to tak snadné jak se zdá.

 

Otázkou elektromobilů a hybridních aut se zabývala i nezisková organizace UCS (Union of Concerned Scientists), která uvádí, že přestože se při výrobě baterií vypouští do ovzduší velké množství škodlivých emisí, dokáží je samotným provozem vykompenzovat do půl roku užívání. Tak to je konečně pozitivní zpráva! Co to ale v praxi znamená? To přináší studie ADAC, která porovnávala  užívání elektromobilu s benzínovým motorem a abychom mohli mluvit o ekologičtější možností, museli bychom s ním najet alespoň 80 000 kilometrů. Při hybridech stačí 58 000 km a při dieselovém motoru 110 000 km (co se týče malých městských aut).

 

Důležitá však je zaměřit se i na správnou recyklaci autobaterie. Co se s nimi stane až doslouží? Portál Schaferautobody.com uvádí, že dle výrobců dokáží baterie, které už nejsou schopny pohánět elektromobil nebo plug-in hybrid, stále fungovat až na 80 procent jejich kapacity. V současnosti probíhají testy, zdali by bylo možné je využít jakožto záložní zdroj energie pro nemocnice, restaurace či nákupní centra v případě náhlého výpadku energie. 

 

mercedes

MERCEDES BENZ EQC

wallpapersafari.com

 

Při standardních palivech se začíná skloňovat otázka, jak docílit, aby byly pro přírodu méně škodlivé. Už několik let se zkoumá řešení biopaliva, které se vyrábí přímo nebo nepřímo z biologicky získaných materiálů a to jak přírodních tak živočišných (dřevo, hospodářský odpad…). Takzvané sekundární biopaliva se pak vyrábí zpracováním biomasy a jsou to etanol nebo tzv. biodiesel, které se využívají jako pohonné hmoty (greenfacts.org).
V současnosti se však pořád jedná o “hudbu budoucnosti”. 

 

A které auto je tedy nejvíc “eco-friendly”? Za nás na to není v tuto chvíli stále jasná odpověď. Auto podtrhuje naší image, je naší součástí. Jsou mezi námi ti, kteří si bez zvuku biturba nedokáží jízdu vůbec představit. Vývoj jde ale dopředu, tak snad to s námi naše planeta ještě nějakou dobu vydrží. A abychom si mohli užívat silné motory, doporučujeme zaměřit se na jinou formu společenské odpovědnosti, ať už recyklaci odpadu, nákup upcyklingových výrobků nebo snížení konzumace hovězího. 

 

Na závěr se podívejte na žebříček “nejzelenějších aut za rok 2020” dle organizace American Council for an Energy-Efficient Economy. Ten zveřejnil magazín Forbes v lednu 2021 a brali v něm do úvahy jak produkce emisí při výrobě aut, tak i  při výletech na cestách. 

 

  1. Toyota Prius Prime Plug-In Hybrid
  2. Hyundai Ioniq Blue Hybrid
  3. Toyota Prius Eco Hybrid
  4. Hyundai Ioniq Electric
  5. Honda Insight Hybrid
  6. BMW i3 Electric
  7. Mini Cooper SE Electric
  8. Toyota Corolla Hybrid
  9. Toyota Camry Hybrid
  10. Kia Niro Plug-In Hybrid
  11. Honda Clarity Plug-In Hybrid
  12. Kia Niro Hybrid

 

Z prémiových značek se umístil jen elektrický BMW i3 (nabízíme zde), tak zřejmě ty luxusní bouráky budou muset ještě na své umístění v eco žebříčku počkat.