TAK UŽ TAM BUDEM? aneb Jak vybrat rodinné auto

Léto se blíží, s ním výlety a dovolené s vaší rodinou nebo přáteli. Rádi si zaletíte do teplých krajin k moři a písečným plážím nebo jste spíš dobrodružní a společný čas trávíte cestováním po Čechách a Evropě? Pokud patříte k druhé skupině, pak je vašim nerozlučným parťákem na cestách auto. Spolehlivé rodinné auto musí splňovat několik kritérií. Zaměřili jsme se na rodinná auta z pohledu bezpečnosti, zábavy a komfortu. 

Rodinu nemusí tvořit zákonitě máma, táta a děti. Může mít různou podobu, ale auta musí být vždy stejně bezpečná a komfortní.

autoibuy.com - prémiová auta online

Zdroj: Mercedes-Benz media center

BEZPEČNOST

Ať už se chystáte strávit příjemný den při nedalekém jezeře nebo vás čeká delší cesta, právě bezpečnost je hlavní prioritou. V tomhle směru jsou základem bezpečnostní systémy ABS (protiblokovací systém) a ESP (elektronický stabilizační program). A co to vlastně je? Systém ABS zabraňuje blokaci kol při brzdění, čímž zachovává stabilitu auta a jeho ovladatelnost a řiditelnost i v mezních situacích (například při prudkém brzdění)…aby i ježek prošel přes cestu hezky bezpečně :-). ESP pak udržuje stabilitu auta například při rychlém průjezdu zatáčkou a brání smyku. Skvělým doplňkem je také zpětná kamera pro snadnou kontrolu dění za autem. Pro rodiny s malými dětmi je pak samozřejmostí ukotvení dětské sedačky systém ISOFIX.

Když po cestě potkáte adrenalin milující řidiče nebo se zadní sedačka promění v bitevní pole máte k dispozici různé asistenty, jež vám zajistí bezpečnou jízdu. Dle našeho názoru musí každé správné rodinné auto mít tyto tři základní asistenty. Prvním z nich je asistent mrtvého úhlu, který za vás sleduje místa, které nevidíte a varuje před hrozící boční zrážkou. Neopatrnost, únava, nebo chvilková nepozornost může vést k vyjetí z jízdního pruhu, zde se hodí aktivní asistent jízdních pruhů, který tomuto riziku zabrání. A posledním je parkovací asistent, který za vás vyměří vzdálenost a zaparkuje vaše auto do posledního volného místa u zábavného parku. 

Testování bezpečnosti aut se ve světě věnuje několik společností –  k nejznámějším patří Australasian New Car Assessment Program (ANCAP) a Euro NCAP (European New Car Assessment Programme). V testech společnosti ANCAP Safety, sledující technické možnosti aut k zabránění nehody a jakou bezpečnost poskytuje. Kdyby k nehodě snad došlo, tak se podle portálu babydrive.com.au na prvních dvou příčkách z hlediska nejvyšší bezpečnosti umístili vozy Mercedes GLE a Mercedes třídy A. Testy Euro NCAP zas v testech bezpečnosti vyzdvihli vozidla Audi A4 a BMW3.

A jak takový test vypadá?

ZÁBAVA

„Už tam budem?“ „Ne.“ … „Už tam budem?“ „Ne!“… „Tak už tam budem?“ „Jo.“ „Vážně?“ „NE!“ Kdo by neznal tuto slavnou scénu ze Shreka. Nebo vám to připomíná scénu ze zadního sedadla? V dnešní internetové době jsou “klasické” výletní hry typu “počítej, kolik červených aut přejde kolem” trochu retro záležitostí, při cestování je nutná i multimediální zábava s napojením na mobilní rozhraní. Mnoho hodin za volantem uběhne rychleji, když k tomu máte příjemný hudební podklad, například Burnester Sound System, kterou nabízí Mercedes, Harman / Kardon sound system u BMW nebo Bang & Olufsen 3D Soundsystem ve vozidlech Audi. Pak už jen stačí pustit oblíbené album a můžete vyrazit. Dnešní auta však kráčí s dobou mnohem dále. Pro cesty doporučujeme pořídit do auta držáky na tablet, nebo mini obrazovky, kde mohou děti sledovat své oblíbené filmy, seriály nebo pohádky nebo si dokonce zahrát videohry. 

autoibuy.com - prémiová auta online

Zdroj: Mercedes-Benz media center

KOMFORT

Pro klidnou a pohodlnou cestu je nezbytný hlavně komfort řidiče. Masážní, odvětrávaná a nastavitelná sedadla pomůžou řidičům prosedět za volantem i několik hodin v naprostém pohodlí. K tomu je samozřejmě nutná dotyková navigace s velkým displejem pro snadné ovládání. Při slunných dnech kromě vícefázové klimatizace oceníte i tónovaná skla. Při cestách je též třeba myslet na pitný režim, proto oceníte i vestavnou ledničku a stolky s držáky na nápoje. A co teprve, když dorazíte do cíle a máte pocit, že byste na zadním sedadle nakrmili menší holubí rodinku? Pak určite bude třeba vestavný vysavač. Největší benefit rodinného auta je ale jednoznačně prostorný kufr, kam naložíte bezpočet zavazadel.

A pak tu máme několik vychytávek v podobě aplikací, které automobilky svým zákazníkům nabízí. Například Audi přichází s Audi connect Remote & Control, které vás upozorní na nebezpečí na silnici či poskytne informace o čerpacích stanicích a parkovacích místech. V případě nehody zajistí aplikace díky automatickému přenosu informací z vozila pomoc. Aplikace Mercedes Me umožňuje zkontrolovat vaše auto na dálku prostřednictvím mobilního telefonu. BMW ConnectDrive si pamatuje vaše nejčastější trasy a dokáže vám též připomenout, že je čas vyrazit, a tak vás do cíle dostat nejrychleji, jak to je možné. 

autoibuy.com - prémiová auta online

Zdroj: BMW Media center

A jaké tipy na rodinná auta máme pro vás my? To vám řekne Kristýna Vacenovská.