Porsche 911 GT3 - Atlet se závodními geny

Porsche 911 GT3 

Stuttgartská automobilka oficiálně představila ostrou verzi modelu 911, která na silnice promítá zkušenosti a zážitky z motoristického sportu.

Porsche 911 GT3 - novinka, předobjednávky, nákup online, autoibuy

Podle slov automobilky Porsche při stavbě 911 GT3 řady 992 automobilka kladla obrovský důraz na vysoce atletické schopnosti a řízení přizpůsobené okruhovým potřebám, zároveň však nezapomněla ani na požadavky při každodenním používání. Nová 911 GT3 tak má být hodně, ale hodně rychlým a všestranným autem. 

 

„Čistou závodní technologii jsme do sériového modelu aplikovali důsledněji než kdy dříve,“ stojí v oficiální tiskové zprávě k modelu, na jehož vzniku se stejně jako v případě předchůdců významně podílela divize Porsche Motorsport.

Porsche 911 GT3 - novinka, předobjednávky, nákup online, autoibuy

Pod kapotou gé-té-trojky pracuje atmosférický plochý šestiválec s objemem 4,0 litru točící 9000 ot/min, jenž disponuje výkonem 375 kW (510 k) a 469 N m točivého momentu. Porsche říká, že motor je prakticky shodný s agregátem, který tvůrci používají na závodním voze GT3 Cup. Kromě sedmistupňové automatické převodovky PDK si může potenciální kupec zvolit šestistupňový manuál. S automatem je vůz na stovce za 3,4 sekundy a pokračovat může na maximální rychlost 320 km/h. 

Vyjma samotné pohonné jednotky je klíčová rovněž aerodynamika přizpůsobena okruhovým jízdám, která autu umožňuje zajet legendární Nürburgring pod sedm minut (s časem 6:59.927 s je o 17 sekund rychlejší než předchůdce).

Kromě přepracovaného nárazníku a výraznějších otvorů pro přívod vzduchu si můžeme všimnout třeba i obrovského zadního křídla (tzv. labutí krk) inspirovaného závodní 911 RSR. Křídlo má dvě polohy. V té normální je aerodynamický přítlak o 50 % lepší než u předchůdce, v režimu Performance dokonce o 150 %! Ale pozor, tato poloha spoileru je určena výhradně na závodní okruhy.

Porsche 911 GT3 - novinka, předobjednávky, nákup online, autoibuy

Tvůrci samozřejmě mysleli i na hmotnost. Hojně se využilo lehkých uhlíkových vláken, kola jsou kovaná, odlehčený výfukový systém (slibující mimochodem skvělou doprovodnou akustiku) šetří dalších deset kilogramů. Výsledkem je pohotovostní hmotnost 1418 kg pro vůz s manuální převodovkou, respektive 1435 kg v případě dvouspojky. Vpředu najdeme nápravu se dvěma A-rameny rovněž propůjčenou od závodní 911 RSR, zadní náprava z klasické 911 je víceprvková a vybavena aktivním řízením zadních kol.

Řádné zastavení zajišťují brzdové kotouče s průměrem 408 mm vpředu a 380 mm vzadu. Kromě standardní soustavy může zákazník sáhnout po příplatkovém karbon-keramickém systému. Dvacítky vpředu a jednadvacítky vzadu obouvají pneumatiky Michelin Pilot Sport Cup 2, případně vám Porsche za příplatek rádo dodá sadu Michelin Cup 2 R na okruhy.

Porsche 911 GT3 - novinka, předobjednávky, nákup online, autoibuy

Architektura kabiny je sdílena s klasickou 911, došlo však na opatření související s úsporou hmotnosti. Chybějí zadní sedačky a ubylo tlumících materiálů. Klimatizace však v automobilu i nadále zůstává.

Uvnitř se nešetřilo alcantarou a skvěle vypadají i sportovní sedačky. Zajímavostí je volič samočinné převodovky, který se až nápadně podobá klasickému manuálu. 

Porsche 911 GT3 - novinka, předobjednávky, nákup online, autoibuy

 

Prvních 911 GT3 se zákazníci dočkají v květnu. Cena sporťáku startuje na 123.100 librách, což je v zhruba něco přes 3,6 milionu korun.

 

 

 

 

JAK SE VÁM TENTO KLASICKÝ SPORŤÁK LÍBÍ?

CHTĚLI BY JSTE HO MÍT VE SVÉ GARÁŽI STEJNĚ JAKO MY?