AUDI Q4 e-tron - nový koncept elektrického SUV

Audi představuje stylové elektrické SUV kupé Q4 Sportback e-tron

Audi e tron, elektromobil, novinka, nakup online, autoibuy

 

Přichází Elektrická ofenzíva

Modely Q4 a Q4 Sportback e-tron jsou součástí elektrické ofenzívy značky Audi, která chce do roku 2025 nabízet více než 20 modelů s elektrickým pohonem. Nabídka elektrifikovaných modelů by přitom měla pokrýt všechny důležité segmenty trhu – od kompaktních až po luxusní třídu.

 

Audi e tron, elektromobil, novinka, nakup online, autoibuy

 

Zatímco minulý rok představila Audi na ženevském autosalonu koncept elektrického SUV Q4 e-tron, dnes odhaluje jeho elegantnější verzi ve stylu SUV kupé: Audi Q4 Sportback e-tron. Po technické stránce budou vozy stejné, jejich tvary jim však propůjčí jedinečný charakter.

Základem obou elektrických SUV se stane modulární elektrická platforma MEB, jejich vnější rozměry se však budou nepatrně lišit. Stylové SUV kupé Q4 Sportback bude s délkou 4,60 metru o jeden centimetr delší a s výškou 1,60 metru o jeden centimetr nižší. Oba modely však spojuje rozvor s hodnotou 2,77 metru a šířka 1,90 metru.

 

Audi e tron, elektromobil, novinka, nakup online, autoibuy

 

Dynamické snižování

Nejvýraznější designovou úpravou modelu Q4 Sportback e-tron je silueta, která se směrem k zádi dynamicky snižuje. Linie střechy pak přechází do D sloupků a v úrovni dolní linie oken ústí do výrazného horizontálního spoileru. Oproti standardnímu SUV Q4 e-tron tak nevypadá pouze dynamičtěji, ale také výrazně protaženějším dojmem. Záď vozu zaujme především širokým pásem světel, který propojuje obě svítilny. Jejich vnitřní design se šípovitým tvarem LED segmentů přitom odkazuje na původní koncept Audi Q4 e-tron. S ním má navíc Sportback společný i difuzor s horizontálními lamelami a osvětlené logo e-tron uprostřed zadního nárazníku. 

 

Audi e tron, elektromobil, novinka, nakup online, autoibuy

 

Ergonomickou specialitou konceptu je středová konzola, která je koncipována jako velkorysý odkládací prostor. Místo tradičních ovládacích prvků je v její přední části umístěna horizontální plocha, do níž jsou zapuštěna tlačítka voliče jízdních režimů. Dveře pak potěší speciálním držákem na lahve i v horní části.

 

Audi e tron, elektromobil, novinka, nakup online, autoibuy

 

Na co se můžeme těšit nejvíc? 

Na originalitu, jedinečnost a především na výkon!

Zadní elektromotor nabízí maximální výkon 150 kW a maximální točivý moment 310 N.m,  zatímco přední elektromotor disponuje maximálním výkonem 75 kW a 150 N.m. Celá pohonná soustava pak dosahuje kombinovaného výkonu 225 kW.

Jak je to s tím nabíjením?

O napájení se stará v podlaze umístěná sada akumulátorů o kapacitě 82 kWh. Díky nízkému aerodynamickému odporu vzduchu (cx 0,26), optimalizované technologii rekuperace a komplexnímu systému řízení teploty akumulátorů, včetně tepelného čerpadla s CO2, nabídne Q4 Sportback e-tron dojezd až 450 kilometrů dle standardu WLTP. Baterie podporují nabíjení výkonem až 125 kWh, díky čemuž je na dostatečně výkonné nabíječce možné získat 80 % celkové kapacity již během 30 minut.

Díky 510 kilogramům vážícím bateriím v podlaze navíc koncept Q4 Sportback e-tron nabídne nízko položené těžiště, což výrazně přispívá k lepší ovladatelnosti. Hmotnost vozu je pak mezi nápravami rozložena v poměru 50:50. Přední kola jsou zavěšena na vzpěrách McPherson, zatímco vzadu je víceprvková náprava. Obě nápravy jsou přitom osazeny adaptivnímu tlumiči.

 

 

LÍBÍ SE VÁM A MÁTE ZÁJEM? 

PŘIPRAVUJEME PRVNÍ PŘEDOBJEDNÁVKY.

KONTAKTUJTE NÁS