Audi Q5 Sportback - Očekávané SUV kupé

AUDI Q5 SPORTBACK

Očekávané SUV kupé na bázi populárního Audi Q5 se začne prodávat výhradně jako naftový mildhybrid. Postupně se ale jeho nabídka rozšíří.

Audi Q5 Sportback - novinka, objednání online, autoibuy

Audi představuje nejnovějšího zástupce v segmentu SUV kupé. Jmenuje se Audi Q5 Sportback a z logiky věci jde o dopředu avizované SUV kupé na bázi řady Q5, která letos prošla modernizací. V nabídce značky je už třetím SUV s přídomkem Sportback v názvu – po kompaktním Q3 Sportback a elektrickém e-tron Sportback. Obdobný styl nicméně vyznává také model Q8.

Audi Q5 Sportback - novinka, objednání online, autoibuy

Design auta vychází z modernizovaného modelu Q5, nejvýraznější změnou je tak logicky tvarování zádě. Boční prosklení začíná směrem vzad brzy klesat, a tak jde tudíž o typického představitele segmentu. Výsledkem je dynamická záď, kterou zdobí koncová světla z organických diod. OLED světla přitom stejně jako u výchozího auta umožní zákazníkům si zvolit svébytný zadní světelný podpis. Primární výhodou tohoto řešení je však vyšší hospodárnost a homogenní světelná plocha.

Audi Q5 Sportback - novinka, objednání online, autoibuy

I přes odlišnou siluetu je Q5 Sportback stejně vysoké jako výchozí provedení. S délkou 4,69 metru je však o sedm milimetrů delší. Rozvor činí 2,82 metru. Sportovní styl navíc doplňuje i sportovní podvozek. Standardem je sportovní zavěšení s tužším naladěním než ve výchozí Q5.  Připlatit si však lze i za adaptivní podvozek s elektricky nastavitelnými tlumič, nebo rovnou vzduchové odpružení. To umožní nastavit světlost v úrovni až 60 mm, podvozek lze buď snížit o 15 mm pro zlepšení jízdních vlastností ve vysoké rychlosti, nebo naopak zvýšit o 45 mm pro zlepšení schopností mimo zpevněné cesty. Záď pak může klesnout o 55 mm pro usnadnění přístupu do zavazadlového prostoru.

Audi Q5 Sportback - novinka, objednání online, autoibuy

 Právě zavazadelník ukrývající se pod standardně dodávaným elektricky ovládaným víkem nabízí objem 510 litrů. K dispozici ale bude posuvná zadní lavice, která umožní zvětšit kufr o 60 litrů, na výsledných 570 litrů. Po sklopení sedaček vznikne prostor velký 1.480 litrů. Kabina pak přebírá koncepci z modernizované Q5 s třetí generací modulárního infotainmentu MIB3. Ve vrcholné formě tak dostanete 12,3“ digitální displej v kapličce přístrojů, 10,1“ dotykový displej na středovém panelu a head-up displej.

Audi Q5 Sportback - novinka, objednání online, autoibuy

Do prodeje vůz vstoupí s jediným motorem, a to v podobě dvoulitrového turbodieselu o výkonu 150 kW spárovaného se sedmistupňovou dvouspojkovou a pohonem všech kol. Půjde o mildhybrid umožňující jízdu se zcela vypnutým spalovacím motorem. Kvůli snížení emisí pak nechybí ani dvojí vstřikování kapaliny AdBlue před každým z SCR katalyzátorů. Po uvedení se ale nabídka agregátů bude postupně rozšiřovat. Audi již potvrdilo příchod další verze dvoulitrového turbodieselu, stejně jako dvou variant benzinového dvoulitru a naftového vidlicového šestiválce. Rovněž se počítá s ostrou variantou SQ5 Sportback.

Audi Q5 Sportback - novinka, objednání online, autoibuy

Audi Q5 Sportback se začne prodávat v první polovině roku 2021. Do Evropy se bude dovážet z mexického závodu San José Chiapa, kde se Sportback bude vyrábět po boku výchozí Q5.

 

 

JAK SE VÁM AUDI Q5 SPORTBACK LÍBÍ ?

MÁTE ZÁJEM? KONTAKTUJTE NÁS.

OBJEDNÁVÁME PRVNÍ AUTA.