TIPY NA VÝLET S DĚTMI

Mami, tati, pojeďme na výlet.
Vyjeďte svým rodiným autem poznávat Česko. Máme pro vás pár tipů kam vyrazit.

 

Snímek obrazovky 2020-05-17 v 13.06.45

 

STŘEDNÍ ČECHY

mirakulum

 

PARK MIRAKULUM

Mirakulum je splněný dětský sen. V tomto království dětské fantazie se nikdo nudit nebude. Každé království má svůj hrad a ten nechybí ani tady. Pyšní se osmi věžemi, které jsou navzájem propojeny důmyslným systémem průlezů a lávek, žebříků a podzemními chodbami. Obratnost a odvahu mohou děti prokázat v lanovém centru se dvěma tobogány nebo v Lesním městě, které bylo vestavěno do vzrostlého lesa. Dejte si však pozor, ať v bludišti jeho podzemních chodeb nezabloudíte. Pro ty nejmenší je v areálu připraveno obří pískoviště a v kontaktní zoo se mohou pomazlit s krotkými kozičkami. V letních měsících děti sotva dostanete z vodního světa plného fontán a brouzdališť. Milovníky adrenalinu nadchnou dvě obří houpačky s kmitem kolem 20 metrů.

www.mirakulum.cz

 

 

aquapalace

 

AQUAPALACE PRAHA

Největší aquapark ve střední Evropě nabízí skutečně zábavu pro každého. Palác dobrodružství je věnován adrenalinovým zážitkům. Najdete tu třeba nejdelší tobogán v Česku, strmé skluzavky, divoké řeky a ti nejodvážnější mohou zkusit Spacebowl. Paláci pokladů dominuje vrak pirátské lodi. Děti se tu zabaví i v několika brouzdalištích nebo na mírnějších skluzavkách. A v umělém vlnobití můžete společně zavzpomínat na letní dovolenou u moře. Milovníky akvárií nadchne korálový dóm, který vás seznámí s životem v hlubinách oceánů. Před odchodem můžete děti ještě vypustit do dětského koutku a vy se můžete zrelaxovat v saunovém světě nebo SPA & Wellnes. Pro cestu do areálu a zpět k metru můžete vyžít i Aquabus. Návštěvníci areálu mají dopravu zdarma.

www.aquapalace.cz

 

 

loučen

 

ZÁMEK LOUČEŇ

Tady se děti mohou na chvíli stát šlechtici na rodovém sídle Thurn-Taxisů. Zámkem je provedou kněžna Marie, princezna Karolína nebo zámecký komorník a ukáží jim, jak se stolovalo a s jakými hračkami si děti dříve hrály.  Podaří se najít ztraceného kocourka? Najdou dveře do tajné zámecké chodby? A co se skrývá na zámecké půdě? V zámecké zahradě je připraveno dvanáct labyrintů a bludišť zhotovených z různých materiálů. Zámek je jako jeden z mála otevřený celoročně a v průběhu roku se na něm konají různé akce – České pohádkové léto, Vánoce a Velikonoce u Thurn-Taxisů a mnoho dalšího.

www.zamekloucen.cz

 

 

JIŽNÍ ČECHY

zoo hluboká

 

ZOO HLUBOKÁ

Výlet do zoo je vždycky správná volba. V Hluboké, která se podílí i na záchranářské činnosti, je k vidění víc jak dva a půl tisíce zvířat z Evropy i celého světa. Výběhy se snaží co nejvěrněji napodobit jejich přirozené prostředí. A i když v přírodě si musí svou večeři ulovit zvířata sama, zde se můžete zúčastnit komentovaného krmení vyder a rosomáků. V kontaktním koutku si některá zvířata můžete pohladit nebo opatrně nakrmit. Ta, která jsou aktivnější v noci, uvidíte při noční komentované prohlídce. Kromě živých zvířat se můžete podívat i na kostry těch dávno vyhynulých. Dřevěná lávka vás zavede nad Munický rybník, ze kterého můžete sledovat nejen ryby a kachny, ale vidět i nedaleký zámek Hluboká. Budete-li mít štěstí, uslyšíte námluvy čápů hnízdících na zdejším komíně.

www.zoohluboka.cz

 

 

krumlov

 

KLÁŠTĚRY ČESKÝ KRUMLOV

Vyzkoušejte si psát husím brkemhusím brkem, namíchat lektvar v alchymistické dílně nebo nechte děti pohrát si s tradičními hračkami v herně. V Interaktivní expozici lidských dovedností si můžete vyzkoušet mnoho aktivit, třeba bylinkářství. Na řemeslných dílnách se naučíte stará řemesla. To vše nabízí nově zrekonstruované historické trojklášteří – minoritský klášter, klášter klarisek a klášter bekyň. Toto kulturně vzdělávací centrum si dalo za cíl přiblížit veřejnosti historii, klášterní život mnichů a mnišek, kulturu a umění středověku. Jsou pro vás připraveny sklářská dílna, krejčovna, brašnářská a sedlářská dílna, pekárna, kovárna, hrnčírna, knihařská dílna a kuchyně.

www.klasteryck.cz 

 

 

zeměráj

 

ZÁŽITKOVÝ PARK ZEMĚRÁJ

Je to skutečně ráj pro každého! V přírodním parku plném zážitků a poznání najdete archeopark vesnice raného středověku, kde objevíte zajímavosti o životě našich předků, umelete mouku, upředete nit, vyrobíte hliněný amulet nebo si zahrajete na archeology. Oblíbené je i dřevěné bludiště, dětská herní vesnička či interaktivní herna. 
Všude vás čeká plno hlavolamů a her, s dětmi se můžete pokusit najít poklad, překonat strach v temném skladišti nebo změřit své síly na lukostřelnici. Svou mysl zklidníte chůzí bez bot po přírodní kilometrové stezce naboso. Nechybí občerstvení v roubené usedlosti z roku 1640. Za teplého počasí jsou k dispozici i osvěžující vodní prvky. Za některé doplňkové aktivity se platí místní měnou Smíšek.

www.zemeraj.cz

 

 

ŠUMAVA

active park lipno 1

 

ACTIVE PARK LIPNO

Chcete aktivní dovolenou a nemůžete si vybrat, kterému sportu dáte přednost? V Active parku Lipno najdete vše na jednom místě. V areálu je lanový park, bikepark, bobová dráha a mnoho dalšího. Třeba Stezka korunami stromů, bezbariérová vyhlídková stezka, která vede ve výšce 4 metry nad zemí a končí vysokou vyhlídkovou věží nebo Království lesa, kde si děti mohou pohrát v areálu dřevěných atrakcí, které přibližují život v lese. Nemusíte si s sebou vozit své sportovní vybavení, vše si můžete půjčit nebo koupit přímo na místě.

www.lipno.info

 

 

návštěvnické centrum kvilda

 

NÁVŠTĚVNICKÉ CENTRUM KVILDA

Chcete poznat krále lesa? Pak je Kvilda ideálním místem. O jelenech se tu dozvíte první poslední. V centru je expozice, která vám ukáže jelena, jak ho neznáte, infotabule o šumavských zvířatech a obrazovky s přímým přenosem z výběhu. Pohybově omezení návštěvníci mohou díky speciální kameře přenos z výběhu ovládat. U centra začíná dva a půl kilometru dlouhá naučná stezka. Jsou na ní lavičky k odpočinku a tabule, které vás seznámí se stopami divokých zvířat a s některými místními stromy a rostlinami. Až dvanáct jelenů můžete pozorovat ze tří věží. Ty jsou na stezce přímo uvnitř devítihektarového areálu. Stezka pokračuje k menšímu výběhu pro dva rysy. Vedle centra je dětské hřiště a parkoviště. To je jako jediné zpoplatněné, vstup do centra i na stezku je zdarma.

www.npsumava.cz/cz/5801/sekce/navstevnicke- centrum-kvilda/

 

 

hrad kašperk

 

HRAD KAŠPERK

Prozkoumejte exteriéry pohádky Anděl Páně. Není lepšího místa, kam mohl Petronel z Nebe spadnout, než nejvýše položený královský hrad v Čechách. Každý si tu najde to své. Pro děti jsou připravené interaktivní prohlídky, při kterých zjistí třeba to, jaké by bylo vyrůstat jako rytíř nebo hradní dáma. Vyzkouší si dobové hry, tance, obléknou zbroj nebo si pohrají se středověkými hračkami. Dospělí se zatím podívají do historie na záležitosti všedních dnů a poté se všichni společně můžou občerstvit místními pochoutkami přímo na nádvoří hradu. Zábavu si zde najdou děti i dospělí.

www.kasperk.cz    

 

PLZEŇSKO

techmania plzeň 1

 

TECHMANIA SCIENCE CENTER

Stovky interaktivních exponátů, vědecké experimenty, science show, 3D Planetárium a mnoho dalšího najdete v jediném science centru na západě Čech. Chcete se dozvědět, jak funguje magnetická síla, zjistit, jak na vaše tělo působí tlak vody, dotknout se 200 000 voltů nebo se nechat vynést do výšky obřím jojem? Podívejte se do hlubin vesmíru nebo si vyzkoušejte astronautický výcvik na gyroskopu. Součástí návštěvy je i projekce v jedinečném 3D Planetáriu, kde je na 10 000 m2 více než 10 tematických expozic o fyzice, mechanice, námořní dopravě. Expozice jsou určené pro všechny návštěvníky již od 4 let. Naleznete zde také parkoviště a restauraci.

www.techmania.cz 

 


ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ

park bohemium

 

PARK BOHEMINIUM

Volného času je tak málo a památek tolik, že se to nedá stihnout? Ale dá! Navštivte park Boheminium a můžete si v jednom z pěti největších parků miniatur v Evropě za jeden den prohlédnout 75 detailních modelů českých památek. Ze vzdálenosti jednoho metru tu můžete obdivovat detaily jednotlivých hradů, zámků, ale i kostelů či vodních staveb nebo rozhleden. 

www.boheminium.cz 

 

 

trailpark klínovec 2

 

TRAIL PARK KLÍNOVEC 

Nedokážete si představit dovolenou bez kola? V městských lesích kolem Jáchymova je vybudováno 24 kilometrů stezek určených pro jízdu na horském kole. Čtyři stezky jsou odstupňovány do tří úrovní podle obtížnosti a lze je i kombinovat. Pro malé jezdce a začátečníky je určena stezka Azur. Na začátek tras vás vyveze sedačková lanovka. Pokud si ještě na trať netroufnete, můžete si vyzkoušet své dovednosti na pump tracku, kde najdete řadu terénních vln nebo ve skill centru, které je vybaveno malými překážkami a umožňuje tak trénovat ovládání kola. Nejmenší se zabaví na hřišti u restaurace U Staré lanovky.

www.trailpark.cz  

 


SEVEROZÁPADNÍ ČECHY

klíny

 

SPORT AREÁL KLÍNY

Venkovní hřiště, zahrádka, pískoviště, houpačky, klouzačky, bobová dráha a trampolína na čerstvém vzduchu, dětská klubovna v hotelu, jídelní stoličky, dětské příbory a dětské menu v restauraci. V Klínech jsou na děti dobře připraveni. A zázemím pro nejmenší to teprve začíná. Nechybí přebalovací pulty a na pokoj vám na přání dodají i dětskou postýlku. Starší děti se mohou těšit na lanový park, lezeckou stěnu, terénní koloběžky a bikepark. Pro všechny je tu nově bobová dráha. Pokud nemáte sílu s nimi držet krok, může se o ně postarat zkušený animátor. Děti vám zabaví, unaví a po skončení programu odevzdá se spoustou zážitků. Všude kolem nádherná krajina Krušných hor, zkrátka ideální místo pro rodinnou dovolenou.

www.kliny.cz 

 

 

svatá kateřina

 

HORA SVATÉ KATEŘINY

Stříbro ani měď se tu už netěží, ale do štol se můžete podívat i dnes. Jejichtu64!A14znich má i své jméno. Největší a nejznámější z nich je Mikulášská štola. Dokonce v ní hledali legendární Jantarovou komnatu. Bohužel neúspěšně, ale stejně si koukejte pod nohy, až se budete procházet jejími chodbami. Až budete mít dost podzemí, vydejte se na rozhlednu Hláska na Růžovém vrchu. Je po rekonstrukci a je z ní krásný výhled na celou Horu Svaté Kateřiny. Třeba uvidíte i některé ze stanovišť naučné stezky Flájská hornatina (23 km dlouhá stezka s 13 infotabulemi 
s charakteristikou Krušných hor) nebo si prohlédněte z výšky zastávky Městské stezky. Mikulášská štola je otevřena o víkendu, v týdnu po telefonické domluvě.

www.horasvatekateriny.cz 

 


ČESKOLIPSKO a JIZERSKÉ HORY

iqlandia 1

 

SCIENCE CENTRUM IQLANDIA

Kdo někdy jako malý nezatoužil stát se kosmonautem? Tady můžete zažít kosmonautický výcvik, podívat se do nitra Země, poručit větru i dešti nebo dětem ukázat, kolik vážil první mobil či objasnit, proč se říká vyvolat film. Ve třinácti expozicích jsou připraveny stovky interaktivních exponátů, které si lze osahat a vyzkoušet. Science Show vás pobaví pokusy, z nichž některé se konají ve specializovaných laboratořích. A až vás všechny ty experimenty přestanou bavit, můžete si v relaxační zóně zahrát na detektivy v Kriminálce iQLandia a během pátrání po vrahovi uznávané vědkyně Dr. Pospíšilové si vyzkoušíte některé postupy z oboru forenzních věd. Pro mladší děti najdete v protější budově iQPark. Promluvte si s prvním humanoidním robotem Thespianem.

www.iqlandia.cz

 

 

zoo liberec 1

 

ZOO LIBEREC

Tygr nemusí být jen žlutohnědý. Tato zoologická zahrada se proslavila odchovem bílých tygrů, zvláštní vyšlechtěnou formou tygra indického. Zvláštností je, že tito tygři nikde nežijí ve volné přírodě. V Liberci si svých tygrů velmi váží, a tak pronikli až do znaku zdejšího hokejového klubu. Kromě nich v zoo najdete přes 170 druhů zvířat, třeba vzácné himalájské sudokopytníky takiny čínské nebo nejucelenější sbírku dravců a pouze zde paviány pláštíkové. Děti také potěší veselé kousky oblíbených pand červených nebo lachtanů hřívnatých. Liberecká zoologická zahrada je nejstarší zoologickou zahradou v Česku. Pohodlně se k ní dostanete z města tramvají a na její návštěvu stačí třeba jen půlden. Nechybí samozřejmě zázemí pro rodiny s dětmi a oblíbená je i kontaktní zoo nebo svezení se elektroautíčky a vláčkem.

www.zooliberec.cz 

 

 

sklárna ajeto

 

SKLÁRNA AJETO

V Lindavě si můžete děti i vy vyzkoušet sklářské umění. Na vlastní oči uvidíte sklárnu se sklářskou hutí a v ní mistry skláře, jak se pod jejich rukama a dechem mění žhavá tekutá hmota v křehkou krásu. Vyzkoušíte si práci sklářů a pod jejich dohledem můžete vyrobit svůj exkluzivní skleněný výrobek.

www.ajetoglass.com

 

 

KRKONOŠE A PODKRKONOŠÍ

koruny krkonoše

 

STEZKA KORUNAMI STROMŮ KRKONOŠE

Kilometr a půl dlouhá stezka ve výšce 24 metrů nad zemí a k tomu 45 metrů vysoká vyhlídková věž. Šest zábavných a adrenalinových stanovišť a dva stativy na rodinné fotky. Stezka korunami stromů se nachází v srdci majestátních lesů Krkonošského národního parku. Ukážeme vám, v čem je příroda Krkonoš jedinečná. Společně s námi poznáte zdejší krásné lesy doslova 
od kořenů až po jejich koruny. Stanete se součástí lesního života a poznáte řadu živočichů i rostlin, které nenajdete nikde jinde. Stezka je kompletně bezbariérová, a kromě Štědrého dne je otevřená celoročně.

www.stezkakrkonose.cz

 

 

zoo králové

 

SAFARI PARK DVŮR KRÁLOVÉ

Návštěva zoo patří mezi evergreeny rodinných výletů, ale už dávno nespočívá jen v pozorování zvířat v klecích. V té královédvorské, kde zvířata bydlí ve specializovaných pavilonech, toho zažijete mnohem víc. Za jeden den si stihnete, kromě samotné návštěvy dvou a půl tisíce zvířat, užít třeba v lanovém parku. Nebo si projeďte safari vlastním autem. V zahradě můžete i přenocovat! A v noci nastražte uši, až budete usínat v bungalovu, uslyšíte za okny africkou savanu. Po probuzení nemusíte hned odjíždět, staňte se na jeden den ošetřovatelem nebo kuchařem pro zvířata. Že to vypadá jako zábava pro dospělé? Nebojte, pro děti je nachystaná jejich vlastní. Třeba dva lanové hrady, hřiště, lanový park, interaktivní stanoviště 
s hádankami a dětská zoo, kde vybraná zvířátka čekají na pohlazení a dobrůtku. Jste zváni na večerní komentované prohlídky.

www.safaripark.cz 

 

 

pohadka krkonoš

 

POHÁDKOVÉ KRKONOŠE

Krkonoše nejsou jenom Sněžka, však mají 361 km2! Snadné by bylo v nich zabloudit. Ale nebojte, 
je tu připraveno několik zážitkových tras. Nejrozsáhlejší z nich jsou dvě razítkovací hry. „Po stopách Krakonoše“ se čtyřiceti zastávkami a „Krakonošovo Podkrkonoší“ s dvaceti. Kromě toho je připraveno sedm questingů, sedm geofun tras a nesmíme zapomenout na krkonošské keše, které už z podstaty geocachingu představují krásná místa. Razítka získaná za zodpovězení otázky můžete směnit za větší odměny.

www.pohadkove.krkonose.eu

 

  

KRÁLOVEHRADECKO

archeo všestary

 

ARCHEOPARK PRAVĚKU VŠESTARY

Vydejte se do pravěku! Jen devět kilometrů od Hradce Králové vyrostlo pravěké centrum, ve kterém zjistíte, jak se kdysi žilo. V hlavní budově je stálá třípatrová expozice, kde se dozvíte třeba to, proč pravěcí lidé nepotřebovali zubaře. Je tu i kinosál pro projekci vzdělávacích pořadů. Venku jsou k vidění pravěké stavby postavené původními postupy, pohřebiště a ukázka vykopávek. Kromě návštěvy „jen tak“ se můžete přijít podívat na Dny živé archeologie nebo si můžete něco vyrobit v tvůrčích dílnách.

www.archeoparkvsestary.cz 

 

 

babička 1

 

BABIČČINO ÚDOLÍ

Jedno z nejhezčích výletních míst východních Čech najdete v údolí řeky Úpy, severně od České Skalice. Kraj Boženy Němcové láká na kouzelné procházky přírodou i mnoho kulturních 
akcí, na kterých můžete občas potkat i samotnou Babičku, paní kněžnu – Kateřinu Vilemínu, vévodkyni Zaháňskou či Barunku. Celoročně je tu k vidění spousta zajímavých míst, která znáte z knih či filmových zpracování – zámek Ratibořice, Staré bělidlo a Rudrův mlýn. Najdete zde také Viktorčin splav a sousoší Babička s vnoučaty. Výhled do širokého okolí nabízí rozhledna v nedalekém Žernově. Kolem údolí jsou značené turistické trasy, provedou vás kouzelnými zákoutími, která tu vytvořila řeka Úpa.

www.zamek-ratiborice.cz/ cs/babiccino-udoli  

 

 

VÝCHODNÍ ČECHY

dolní morava

 

RESORT DOLNÍ MORAVA

Ať už si pod pojmem „adrenalinový zážitek“ představíte cokoliv, je vysoce pravděpodobné, že to tu najdete. Jen namátkou – Single trail (pro cyklisty starší deseti let), Adrenalin park (lanový park, lezecká stěna, tandemová houpačka a skok volným pádem), půjčovna Fatbiků (ideální pro sněžnou cyklistiku!), bobová dráha (nejrychleji frčí za deště a mrazu) a v hotelu Vista si můžete vyzkoušet kryokomoru. Ale mysleli tu i na relax a mladší děti. Na Stezku v oblacích se dostanete i s kočárkem, u lanovky U Slona začíná osvětlená sjezdovka pro večerní sáňkování, můžete si půjčit šlapací káru nebo společně s dětmi vstoupit do Mamutíkova vodního parku a poznat sílu vody a kde škodí a pomáhá. V Lesním zážitkovém parku mohou dovádět na mnoha skluzavkách a prolézačkách a v Pískovém světě je jistě zaujme vlak, s jehož pomocí přepraví množství písku na vybrané místo a taky si tu mohou zahrát na zlatokopa. 
Středisko je otevřené celoročně a nabízí toho ještě mnohem více.

www.dolnimorava.cz

 

 

litomyšlení

 

LITOMYŠLENÍ

Interaktivní program vás a vaše děti provede všemi kouty zámeckého návrší. Ke zdárnému putování potřebujete pracovní list s mapkou. Ten seženete třeba v informačním centru, v muzeu nebo v zámecké pokladně. Až projdete všechny zastávky a vyplníte všechny úkoly, zastavte se v pokladně piaristického chrámu pro svou tajnou odměnu! A na jaké zastávky se můžete těšit? Například na labyrint v konírně, Školu rytířů a dvorních dam, poznáte život na zámku nebo vystoupáte Vzhůru k andělům. Většina stanovišť je přístupná zdarma, jenom v muzeu a v rodném bytě Bedřicha Smetany je potřeba zaplatit vstupné.

www.zamecke-navrsi.cz/detsky_ program 

 

letohrad

 

MUZEUM ŘEMESEL LETOHRAD

Bojí se vaše děti zubaře? Ukažte jim unikátní ordinaci z počátku 20. století a hned budou svého moderního zubaře milovat! Kromě toho tu můžete spatřit na padesát původních řemesel. Známější (cukrář či fotograf) i méně známá (sirkař či vlásenkář). Také se můžete podívat do historické vozovny nebo do školních škamen. Muzeum je umístěno v třípatrové barokní sýpce a jeho rozloha je přes 2 000 m2, je tedy největším takovým muzeem v České republice.

www.muzeumremesel.cz

 

 

VYŠOČINA

rekordy

 

MUZEUM REKORDŮ A KURIOZIT PELHŘIMOV

Zajímá vás, kolik měří nejdelší šála nebo jak vypadá největší kartáček na zuby? V Muzeu rekordů a kuriozit v pelhřimovské Dolní bráně na vás čeká pět pater plných miniatur, nadměrných objektů, hlavolamů a dalších neobvyklých exponátů. Vystavené předměty i fotografie jsou důkazem neuvěřitelné zručnosti, trpělivosti a originálních nápadů českých i zahraničních kutilů a kaskadérů, z nichž mnozí jsou zapsaní v Guinnessově knize světových rekordů. Součástí muzea je také budova s expozicí Zlaté české ručičky, ve které budete žasnout nad vystavenými modely ze zápalek, špejlí či rýže. Čeká na vás i zahrada s obřími exponáty, jako je největší nerezový hrnec, čajová konvička nebo ježek v kleci.

www.dobryden.cz

 

zoo jihlava

 

ZOO JIHLAVA

Specializuje se na chov exotických zvířat, jako jsou kočkovité šelmy, primáti a plazi včetně jedovatých hadů. Symbolem zahrady jsou drápkaté opice, které k velké radosti nejmenších návštěvníků volně pobíhají po zoo. Až se vaše ratolesti vynadívají na zvířecí kamarády, mohou se dosyta vyřádit v rozsáhlém dětském areálu s lanovým parkem, lezeckou stěnou, lanovkou a dalšími atrakcemi. Jihlavskou zoologickou zahradu najdete v krásném prostředí lesoparku plného vodních ploch a skal.

www.zoojihlava.cz 

 

 

alternátor 1

 

ALTERNÁTOR - EKOTECHNICKÉ CENTRUM TŘEBÍČ

Chcete ve svém školákovi probudit zájem o techniku či ekologii a rádi byste na to šli zábavnou formou? Interaktivní vzdělávací vědecko-technické centrum Alternátor vás určitě nezklame! Vy i vaše děti v něm načerpáte spoustu informací o historii i současném stavu využívání obnovitelných zdrojů energie. Všech exponátů se můžete dotýkat a zjistit například jak funguje parní stroj. Také jim tu vysvětlí, jak se dostane elektřina z elektrárny až do zásuvky. Nenechte si ujít speciální sál s dvoumetrovou projekční koulí, určenou k promítání zábavně-naučných prezentací například o vesmíru nebo zemětřesení. Před cestou domů nezapomeňte obdivovat i samotnou industriální budovu ekotechnického centra nebo se rovnou zastavte v expozici o historii továrního areálu na výrobu obuvi, v němž se Alternátor nachází.

www.alternator.cz  

 

 

JIŽNÍ MORAVA

aqua moravia 1

 

AQUALAND MORAVIA

Nejmodernější český aquapark nabízí 20 atrakcí ve 12 bazénech, z nichž některé obsahují unikátní vodu z termálního vrtu s prokazatelnými léčebnými účinky na pohybový aparát a imunitní systém. Pro nejmenší návštěvníky jsou k dispozici dětské bazény, šplhací sítě, skákadla a dětský koutek. Starší děti a dospělí si mohou užít adrenalinovou zábavu na tobogánech, skluzavkách či unikátních atrakcích sjízdných na raftech. V areálu se nacházejí i římské lázně, které nabízejí několik druhů saunování, masáže, zábaly a koupele v sirné vodě. Mnoho zastřešených atrakcí umožní návštěvu i mimo letní sezónu. Jedním z jeho největších lákadel je venkovní geotermální bazén s výhledem na nedalekou Pálavu.

www.aqualand-moravia.cz 

 

 

vida brno

 

VIDA! SCIENCE CENTRUM BRNO

Dotýkejte se, vzdělávejte se a bavte se! Stálá expozice zábavního parku VIDA! představuje dětem svět vědy hravou a poutavou formou. I ti nejmenší návštěvníci mají možnost porozumět principům základních přírodních jevů a fungování světa kolem nás. Park je rozdělen do čtyř tematických celků, zaměřených na zkoumání planety Země, výdobytky moderní civilizace, fungování lidského těla a fascinující mikroskopický svět. 170 interaktivních exponátů dětem přiblíží například zemětřesení či povodeň, práci lidského srdce či fungování rentgenu. V rámci bohatého doprovodného programu nabízí centrum každodenní komentované předvádění vědeckých pokusů. Součástí areálu je také Dětské science centrum s dopravním hřištěm, kuličkovou dráhou, archeologickým pískovištěm, vodními mlýnky a dalšími atrakcemi určenými pro nejmenší návštěvníky do 6 let.

www.vida.cz 

 

 

permonium

 

PERMONIUM

Jak vzniklo uhlí a jak funguje sopka? Unikátní zábavní park přibližuje dětem i dospělým různé přírodní procesy, a to spolu s technologií a historií těžby uhlí. Ve dvou výškových úrovních nabízí Permonium téměř 30 atrakcí, jako je například umělá sopka propojená s lanovým centrem, opravdová štola či rozlehlé nadzemní bludiště napodobující důlní chodby. V hravých expozicích si mohou děti na vlastní kůži vyzkoušet, jak probíhaly práce ve štolách a jak náročné bylo se v nich pohybovat. Návštěvníci od 7 let mají možnost zahrát si v areálu interaktivní hru Magic Permon, která je provede příběhem jednoho ze šesti oslavanských permoníků a prověří jejich šikovnost i fyzickou zdatnost. Pro menší děti je připravena pohádková hra Ztracený permoník a nová relaxační část parku s názvem Duhový svět, zaměřená na témata spojená s ochranou životního prostředí. Staňte se permoníkem a nebo havířem bez ohledu na věk.

www.permonium.cz 

 

 

VÝCHODNÍ MORAVA

film zlín

FILMOVÝ UZEL ZLÍN

Toužíte nahlédnout přes rameno profesionálním tvůrcům animovaných dětských filmů nebo si sami animovat krátký snímek, který pak na filmovém plátně uvidí i ostatní návštěvníci? Vydejte se po stopách Karla Zemana, Hermíny Týrlové a dalších významných tvůrců do Filmového uzlu v ateliérech ve Zlíně. Pro děti je zde přichystáno celé jedno patro plné kreativní zábavy s příběhy O prasátku Lojzíkovi. Naučit se kreslit postavičku prasátka, používat storyboard a zacvičit si s Lojzíkem – to jsou jen některé z mnoha aktivit, které si zde mohou malí návštěvníci vyzkoušet. Začátkem léta se zde koná každoroční mezinárodní festival filmů pro děti a mládež s bohatým filmovým i doprovodným programem pro všechny věkové kategorie.

www.filmovyuzel.cz 

 

 

kovozoo

 

KOVOZOO STARÉ MĚSTO

Co lze vše vyrobit ze starého kovového šrotu ukazuje originální zoologická zahrada s více než 250 zvířaty, která vznikla právě z tohoto materiálu. Cílem je ukázat, že i z odpadových materiálů mohou vzniknout užitečné věci. V porodnici budete svědkem, jak jednotlivá zvířata vznikají, a sami můžete svým výtvorem přispět do expozice. V areálu je umístěna i řada dalších atrakcí, jako je například největší letadlo vyrobené v Československu L610, vláček STEELINKA, 27 m vysoký maják Šrotík nebo pirátská loď, v níž můžete přespat.

www.kovozoo.cz 

 

 

archeoskanzen modrá

 

ARCHEOSKANZEN MODRÁ

Jak žili staří Slované a jak vypadalo slovanské sídliště v 9. století? Odhalíte tu každodenní život obyvatel Velkomoravské říše, objevíte zaniklá řemesla a seznámíte se s tehdejším způsobem hospodaření. Nejmenší návštěvníky zaujmou volně se pohybující domácí zvířata a starší si mohou skanzen projít s naučnými pracovními sešity. Až už budete o Slovanech vědět vše, můžete se vypravit do terária za exotickými hady, plazy i pavouky. A nebo na přírodní koupaliště s brouzdalištěm. Expozice Živá voda je největší podvodní tunel ve střední Evropě vybudovaný pod hladinou rybníka, provozovaný v přirozených klimatických podmínkách. Ukazuje život v chladných i teplejších vodách v povodí řeky Moravy.

www.skanzenmodra.cz 

 

 

STŘEDNÍ MORAVA a JESENÍKY

kouty

 

AREÁL KOUTY NAD DESNOU

Láká vás projížďka na jediné šestisedačkové lanovce v České republice? Na neobyčejné zážitky se můžete těšit i po vystoupení z její horní stanice, kde se vám z rozhledny U Medvěda nebo z nedaleké vyhlídky na Rysí skále otevře pohled na krásu celých Jeseníků. Na naučné stezce Rysí skála vaše děti spolehlivě zabaví dřevěné sochy, interaktivní herní prvky a koutecký skanzen. Pokud vás lákají technické zajímavosti, nevynechejte exkurzi v nedaleké přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně. Od její horní nádrže si můžete dopřát nejdelší koloběžkový sjezd v republice o délce 17 km. Toužíte-li spíše po další porci pohybových aktivit, potěší vás Bike park, in-line dráha a velké množství stezek vhodných k pěším výletům.

www.kouty.cz 

 

 

zoo olomouc

 

ZOOLOGICKÁ ZAHRADA OLOMOUC

Chcete si zaskákat s klokany nebo si nechat proletět netopýry přímo nad hlavou? Některé výběhy jsou průchozí, a tak budete mít zvířata doslova na dosah. A láká vás jízda safari vláčkem mezi zubry, losy, žirafami a antilopami? Do vodního světa vás zavedou mořská akvária s barevnými korálovými útesy a množstvím ryb včetně rejnoků a obrovských žraloků. Pokud mají vaše děti rády výšky, vezměte je na 32 metrů vysokou vyhlídkovou věž. Po zdolání všech schodů budete odměněni nejen výhledem na zvířata, ale i na nedaleký Svatý Kopeček a celé město Olomouc. Za pěkného počasí se vám dokonce otevře pohled na nejvyšší moravskou horu Praděd.

www.zoo-olomouc.cz 

 

 

hrubá voda 1

 

PARK SPORTU HRUBÁ VODA

Chcete si zajezdit na bobech i v létě? Sníh vám tu sice nenabídnou po celý rok, ale můžete se tu kdykoliv svézt na kolejové bobové dráze. Rychlost jízdy ve dvoumístných bobech si regulujete sami, takže atrakce je vhodná i pro menší děti v doprovodu rodičů. V areálu se mohou děti také osvěžit u vodního hřiště a vyzkoušet si akrobatické kreace na bungee trampolíně či si užít projížďku na ponících nebo koních. Malí i velcí milovníci výšek budou nadšeni z Kamzíkova dobrodružného hřiště v korunách stromů s dřevěnými chodníčky až 13 metrů nad zemí. Pokud se vám z výšek točí hlava, vypravte se raději do podzemního bludiště vytvořeného ze dvou štol, ve kterých vás přivítá skřítek Hrubík.

www.hrubavoda.cz  

 

 

SEVERNÍ MORAVA a SLEZSKO

svět techniky ostrava

 

SVĚT TECHNIKY OSTRAVA

Tady dětem zodpoví jejich zvídavé dotazy na to, jak věci fungují. Malý svět techniky interaktivní a zábavnou formou dětem představí historii technického pokroku od parního stroje po nejnovější robotické vynálezy. Děti si tu mohou vyrobit elektřinu na šlapacím kole, obrábět kov, pilotovat letadlo na trenažéru nebo vyzkoušet pobyt v raketě či ponorce. Druhou částí expozice je Velký svět techniky, zaměřený na současný stav a budoucí vývoj vědeckého poznání. Zatímco budou starší děti zkoumat interaktivní instalace ze světa přírody, lidské civilizace i vědeckých objevů, můžete se s těmi nejmenšími od 2 do 6 let zabavit v hravé expozici Dětský svět. Při bojovce v pohádkovém světě najdou děti poklad. V dalších částech, které připomínají město, si zase mohou na exponátech potrénovat třeba hrubou i jemnou motoriku. Aktivní a zvídavá zábava pro všechny děti.

www.stcostrava.cz 

 

 

Landek

LANDEK PARK

Chcete si na vlastní kůži vyzkoušet, jak se pracovalo horníkům v dolech? Unikátní podzemní expozice Landek Parku Ostrava se nachází ve štolách skutečného historického dolu, kam sfáráte důlní jámou v původní těžní kleci. Přímo na místě, kde se používaly, tak uvidíte přístroje a pracovní postupy pro těžbu uhlí od konce 18. století do současnosti. Po historickém náměstí areálu se s dětmi svezete v originálním vláčku a v expozici dopravy můžete prozkoumat i další dopravní prostředky, jako je důlní pluh či vozy na přepravu uhlí. Sportovně- relaxační část areálu nabízí bohaté sportovní vyžití na víceúčelovém hřišti, tenisových kurtech a cyklokrosové dráze.

www.landekpark.cz 

 

 

PRAHA

národní technické praha

 

NÁRODNÍ TECHNICKÉ MUZEUM

Už jste někdy přemýšleli nad tím, jak fungovala první pračka? Dozvíte se to v jedné ze čtrnácti stálých expozic Národního technického muzea. To představuje vývoj mnoha technických oborů, přírodních a exaktních věd a průmyslu na území České republiky. Všechny expozice jsou interaktivní a spolu s dětmi si můžete zábavnou formou vyzkoušet principy fungování různých technických zařízení či fyzikální postupy. Uvidíte například, jak vypadal fotografický ateliér z počátku 20. století nebo televizní studio z počátku 21. století. Odpočinout si můžete v herně Merkur, věnované modelům z této legendární stavebnice, a menší děti potěší projekce oblíbených večerníčků nebo možnost stavět si z velkých papírových kostek. Spolehlivým hitem je i rozsáhlá expozice dopravy se slavnými i neobvyklými automobily, letadly i lokomotivami. Průvodce vás vezme i do makety rudného a uhelného dolu.

www.ntm.cz

 

 

petřín 1

 

PETŘÍN

Na vrchol Petřína se z Újezdu dostanete unikátní pozemní lanovkou, na které platí běžný lístek na pražskou MHD. Tady najdete malou českou Eiffelovku. Ano, předlohou pro tuto 66 metrů vysokou rozhlednu byla slavnější ocelová dominanta Paříže. Z vyhlídkové plošiny se vám otevře jeden z nejkrásnějších pohledů na město. Až sejdete dolů, vydejte se k blízkému miniaturnímu hradu. Ale dávejte dobrý pozor, kam jdete. Hrad totiž ukrývá zrcadlové bludiště složené z 35 zrcadel. Ve stejném objektu pak naleznete síň smíchu s 15 zakřivenými zrcadly. Společně se v ní můžete smát protáhlému obličeji nebo velkému břichu. Kolik schodů cestou nahoru napočítáte?

www.muzeumprahy.cz

 

 

Tak to byly naše dopručené tipy na výlet s rodinou.

A pokud potřebujete tip jaké je nejlepší rodinné auto vyberte si z naší nabídky nebo nás kontaktujte a rádi vám pomůžeme vybrat to nejlepší auto pro Vás.

 

 

autobuy