Škoda odhalila své první čistě elektrické SUV ENYAQ

Škoda Auto slaví 125 let své existence a dnes představila světu své první elektrické SUV nové generace. Spolu s tím odhalilo i první českou cenu. Základní model bude na českém trhu začínat na částce 1.059.900 Kč. Předobjednávky na vůz značka začne přijímat ve čtvrtek 3. září.

Nová ŠKODA ENYAQ - novinka | nákup online | autoibuy

 

 Pokud nahlédneme do statistik nejprodávanějších vozů v České republice za minulý rok, zjistíme, že jsou čeští řidiči skutečnými patrioty. Hned pěti segmentům vládly modely automobilky Škoda Auto. Obliba značky s okřídleným šípem v logu platí i v sektoru elektromobility, kde se první čistě elektrický model Škoda Citigo iV umístil na prvním místě žebříčku elektromobilů s nejvíce prodanými kusy v České republice.

Na elektrickou scénu však nyní Škodovka vypouští něco mnohem zajímavějšího než konvenční model s inovovaným pohonným systémem. SUV pojmenované Enyaq bylo již od prvních tahů tužkou koncipováno jako čistokrevný elektromobil postavený na koncernové platformě MEB, který přináší unikátní design v kombinaci se slušnými technickými parametry při zachování vysoké praktičnosti.

 

Nová ŠKODA ENYAQ - novinka | nákup online | autoibuy

 

V době premiéry bude hrát prim úvodní edice Founders Edition, jejíž výroba bude limitována pouze na 1.895 vozů, na počest roku založení mladoboleslavské automobilky. V tuto chvíli však není jasné, jak velká část této produkce bude lokalizována pro český trh. 

Enyaq iV z edice Founders Edition se na první pohled odliší jinak tvarovaným nárazníkem a standardně dodávanou maskou Crystal Face s osvětlenými lištami. Chybět nebude ani blíže nespecifikovaná bohatá výbava. Uvnitř každopádně tyto vozy ozdobí plaketa s pořadovým číslem na multifunkčním koženém volantu, kterou vyrábí český sklářský podnik Preciosa. Začátek prodeje vozů Enyaq iV z exkluzivní edice Founders Edition je plánován na jaro 2021.

 

Nová ŠKODA ENYAQ - novinka | nákup online | autoibuy

 

Díky použité platformě je Enyaq vzdáleným bratrancem německého ID.3 od Volkswagenu, který ji taktéž využívá. Zároveň se bude jednat o první automobil stojící na této platformě vyráběný mimo Německo, jelikož bude sjíždět z linek domovského závodu v Mladé Boleslavi. A také atraktivní mladoboleslavská novinka přichází v několika konfiguracích. Konkrétně nabídne čtyři výkonové varianty a dvě baterie o různých velikostech.

V té základní bude Škoda Enyaq 60 iV, jak zní celé oficiální jméno verze, nabízena s pohonem zadních kol. Pohánět je bude elektromotor umístěný v zadní části vozu o výkonu 132 kW, s maximálním točivým momentem 410 Nm. Jediné nabití jeho baterie o kapacitě 62 kWh by mělo vystačit na dojezd až 390 km dle režimu WLTP.

Druhou „civilní“ verzí Enyaqu je 80 iV poskytující výkon 150 kW a baterii o kapacitě 82 kW. Ta zvládne na jedno nabití poskytnout energii na jízdu dlouhou až 510 kilometrů v režimu WLTP. Stejná baterie je také součástí ostřejších konfigurací vybavených dvěma elektromotory. Ty v případě verze 80x iV poskytují výkon 195 kW, a komu by i to bylo málo, může sáhnout po vrcholné verzi.

Enyaq RS iV s výkonem 225 kW nabídne zrychlení z 0 na 100 km/h za 6,2 sekundy a maximální rychlost až 180 km/h, tedy o 20 km/h více než ostatní verze. Dojezd u obou nejvýkonnějších verzí činí 460 km a obě nabízejí pohon všech kol.

 

Nová ŠKODA ENYAQ - novinka | nákup online | autoibuy

 

Baterie je možné nabíjet rychlonabíječkou o výkonu až 125 kW, díky čemuž se z 5 % své kapacity dostanou na 80 % už za 38 minut. Nabíjet lze i z pohodlí domova při použití wallboxu o výkonu až 11 kW, jenž baterii naplní energií za 6 až 8 hodin v závislosti na kapacitě. A samozřejmě je možné nabíjet i pomocí přenosné nabíječky z klasické zásuvky. Zákazníci budou moci využívat nabíjecí karty MyŠkoda Powerpass, kterou lze použít nejen u nabíjecích stanic Ionity, do jejichž výstavby se Škoda zapojuje, ale na většině dobíjecích stanic ve státech Evropské unie. Pro co nejlepší hospodaření s uloženou energií je vůz posazen na pneumatiky s nízkým valivým odporem a lze jej vybavit i tepelným čerpadlem. To je schopné v zimě do -25 stupňů zvýšit dojezd vozu až o 30 %. Ve jménu energetických úspor se nesly i návrhy karoserie vozu a jejích aerodynamických schopností.

 

Nová ŠKODA ENYAQ - novinka | nákup online | autoibuy

 

Každému interiéru vévodí samostatně stojící dotyková obrazovka infotainmentu o velikosti 13 palců, což je plocha, s jakou se u vozů Škoda setkáváme vůbec poprvé. Ovládat ji lze pomocí dotyku, posuvné lišty, gest nebo se řidič může spolehnout na hlasovou asistentku Lauru.

Nad multifunkčním vyhřívaným volantem s pádly, pomocí kterých lze měnit úroveň rekuperace, se nachází virtuální kokpit s displejem o velikosti 5,3 palce. Ten řidiči zobrazuje informace o rychlosti, asistenčních systémech, zprostředkovává jízdní data či údaje z navigace.

Informace se řidiči zobrazují i na head-up displeji s rozšířenou realitou, jenž v zorném poli řidiči vykresluje informace přímo na silnici. Řidiče může tímto způsobem navigovat, upozorňovat na dopravní značky a další výstražná upozornění. Formu zobrazování a rozvržení si řidič může libovolně nakonfigurovat.

Celý infotainment lze klasicky párovat s mobilními zařízeními skrze Android Auto, Apple CarPlay či řešení Mirror Link. Vůz podporuje bezdrátové nabíjení telefonů a pomocí speciální mobilní aplikace lze na dálku ovládat nabíjení vozu, klimatizaci nebo ukládat do paměti časy plánovaných odjezdů.

 

Nová ŠKODA ENYAQ - novinka | nákup online | autoibuy

 

Crystal Face nabízí při odemykání a uzamykání vozu vlastní světelný efekt, který je promítán i zadními lampami, taktéž obsahujícími krystalické prvky. Unikátní řešení přední masky bude součástí standardní výbavy u verzí Founders Edition a Enyaq RS iV. U ostatních verzí se bude jednat o příplatkovou výbavu a základní konfigurace ji bude postrádat úplně.

 

 

JAK SE VÁM NOVÝ ELEKTRICKÝ ENIAQ LÍBÍ?