Nový Mercedes třídy E

NOVÝ MERCEDES TŘÍDY E

luxusní sedan nebo praktické kombi

 

23C0023_001

 

Nová Třída E má proporce klasického tříprostorového sedanu. Po krátkém předním převisu karoserie a dlouhé kapotě motoru následuje prostor pro cestující, který je posunut výrazně dozadu. Design s kabinou vzadu je završen zadním převisem v harmonických proporcích.

Povrch ve stylu černého panelu propojuje masku chladiče se světlomety. Tento vložený prvek s leskle černou povrchovou úpravou vizuálně připomíná modely Mercedes-EQ. Maska chladiče s trojrozměrným designem má v závislosti na výbavové linii buď progresivní, nebo klasický styl.

Nová Třída E je standardně vybavena vysokovýkonnými světlomety LED. Volitelně jsou k dispozici světlomety DIGITAL LIGHT, a to ve verzích s projekční funkcí nebo bez ní. Všechny varianty světlometů nabízejí osobitý denní a noční design. Pro značku typické je tvarové řešení světel pro denní svícení připomínající obočí. Kapotu zvýrazňují podélná vyboulení, tzv. „powerdomy“.

Profil karoserie působivě staví na odiv harmonické proporce a osobitý design s kabinou posunutou dozadu. Dalším výrazným designovým prvkem jsou zapuštěné kliky dveří známé z luxusních modelů Mercedes-Benz. Sportovní pojetí vozu při bočním pohledu umocňují dvě samostatné charakterové linie. 

 

23c0190_003

 

Mezi dominanty zádě patří dvoudílné svítilny LED s novou konturou a speciálním designem. Unikátní denní a noční design jim dodává motiv hvězdy na obou stranách.

Přestože je linie střechy ve srovnání se svým předchůdcem koncipována dynamičtěji, nové kombi Třídy E opět boduje funkčností a objemem zavazadlového prostoru. S hodnotou cd od 0,26 si nové kombi třídy E vede ve svém segmentu velmi dobře. Překonává tak hodnotu dosaženou jeho předchůdcem (0,27). S výškou 2,38 m 2 je čelní plocha nové kombi třídy E o něco větší než u předchůdce (2,35 m2).

Nové kombi Třídy E je standardně vybaveno podvozkem AGILITY CONTROL a jednokomorovým vzduchovým odpružením na zadní nápravě. Ten se vyznačuje kompaktním designem, udržuje jízdní komfort i při plném zatížení na palubě a zajišťuje, že vozidlo zůstane vodorovné i při naloženém vozidle. Volitelně je k dispozici vzduchové odpružení AIRMATIC s plynule nastavitelnými tlumiči ADS+ na obou nápravách. 

 

23c0190_010

 

Díky systematické elektrifikaci stanovuje nová Třída E nová měřítka v oblasti hospodárnosti. Spalovací motory jsou čtyřválcové a šestiválcové jednotky z aktuální rodiny modulárních motorů Mercedes-Benz FAME (Family of Modular Engines).

Jak vznětové, tak zážehové motory jsou kromě systému přeplňování vybaveny také inteligentním systémem ISG (Integrated Starter-Generator), který kombinuje funkce startér-generátoru, resp. elektromotoru. Jedná se tedy o částečně hybridní systémy. Díky novému akumulátoru byl výkon elektromotoru zvýšen z 15 na 17 kW a podpůrný točivý moment na 205 N.m.

Mercedes-Benz bude od uvedení nové Třídy E na trh nabízet i verze s externě nabíjitelným hybridním pohonem čtvrté generace („plug-in hybrid“). Díky výkonu elektromotoru 95 kW (129 k) a dojezdu na výhradně elektrický pohon i více než 100 kilometrů (WLTP) budou tyto varianty v mnoha případech a dnech jezdit po silnicích pouze na elektřinu, bez spuštěného spalovacího motoru.

 

23C0021_003 

 

Přístrojová deska přináší do interiéru digitální zážitky. Je-li Třída E vybavena volitelným displejem před spolujezdcem vpředu, rozprostírá se velký skleněný povrch systému MBUX Superscreen až k centrálnímu displeji.

Od tohoto celku je vizuálně oddělen displej sdružených přístrojů, umístěný v zorném poli řidiče. Hlavní ikony na centrální obrazovce i na volitelném displeji pro spolujezdce jsou nyní jednodušší, a také barevně rozlišené, takže se podobají dlaždicím na uživatelské ploše chytrých telefonů.

Elektronická architektura je definována ve větší míře softwarem než hardwarem. Výpočetní funkce dosud oddělených domén jsou nově zajišťovány jedním procesorem. Displeje a informační a multimediální systém MBUX proto sdílejí nový, velmi výkonný centrální palubní počítač.

Tato podoba propojení zvyšuje výkon a rychlost datových toků. Zábavní funkce ve Třídě E jsou ještě interaktivnější než dosud. Odborníci na software ze společnosti Mercedes-Benz vyvinuli nová řešení pro kompatibilitu, která umožňují instalaci aplikací třetích stran. Dalším novým prvkem výbavy je kamera pro pořizování vlastních portrétů a videí (součást volitelného systému MBUX Superscreen). 

 

23c0190_028

 

Digitální ovládání ventilačních otvorů, které je součástí automatické klimatizace THERMOTRONIC (volitelná výbava), zvyšuje úroveň komfortu. Systém automaticky nastavuje výdechy ventilační soustavy vpředu podle požadovaného scénáře ventilace. Uvedený proces může být realizován pro každé sedadlo, například prostřednictvím uživatelského profilu. Ventilační výdechy lze však polohovat také obvyklým způsobem manuálně.

V Evropě a mnoha dalších zemích může spolujezdec vpředu sledovat na displeji dynamické obsahy, například televizní vysílání nebo video, i za jízdy. Předpokladem je splnění požadavku, aby byl řidič chráněn před odváděním pozornosti. Kamerový systém ve Třídě E používá vyspělý koncept filtrování, který je ještě inteligentnější než předchozí řešení. Řidič tak již nevidí dynamický obsah na displeji spolujezdce vpředu.

 

23c0190_029

 

Mercedes-Benz pracuje na využití umělé inteligence, aby se vůz naučil, jaké komfortní systémy používají cestující opakovaně. Cílem je, aby umělá inteligence za stejných podmínek tyto funkce automatizovala. Mercedes-Benz zavedl pro tuto inovaci termín „rutina“. V době uvedení nové Třídy E na trh budou moci zákazníci používat šablony pro nejběžnější rutiny. Také budou mít možnost vytvářet si vlastní rutiny sami.

Nové programy pro systémy ENERGIZING COMFORT a ENERGIZING COACH

Program proti cestovní nevolnosti v systému ENERGIZING COMFORT může příslušným cestujícím pomoci zmírnit nepříjemné symptomy. Funkce založená na biologické zpětné vazbě je ve střednědobém horizontu plánována pro systém ENERGIZING COACH. Tato funkce dokáže zmírnit pocit stresu pomocí dechových cvičení. Dalším novým prvkem systému ENERGIZING COACH ve Třídě E je integrace chytrých hodinek Apple Watch a možnost zobrazovat větší počet ukazatelů životních funkcí na centrálním displeji.

 

23C0022_011

 

Nová Třída E nabízí jako volitelnou výbavu také funkci INTELLIGENT PARKING PILOT, díky níž je připravena pro automatizované parkování (úroveň 4 podle SAE).

Nová Třída E disponuje palubní technikou umožňující prostřednictvím sady Parkování s funkcemi pro dálkové parkování (volitelná výbava) a služby INTELLIGENT PARKING PILOT (v závislosti na zemi), která je součástí nabídky Mercedes me connect service, zcela automatické zaparkování i vyjetí z parkovacího místa bez řidiče.

Nezbytným předpokladem je národní legislativa, která povoluje v dané zemi funkci automatizovaného parkování, a výbava parkovišť potřebnou infrastrukturou.

 

 

MÁTE ZÁJEM?

OBJEDNÁVÁME PRVNÍ AUTA.

MÁME PRVNÍ AUTA VE VÝROBĚ.

VYBERTE SI Z NAŠÍ NABÍDKY.

NEBO NÁS KONTAKTUJTE.