NOVÝ FACELIFT BMW ŘADY 3

NOVÝ FACELIFT BMW ŘADY 3

 

P90549616_highRes_the-new-bmw-330i-sed

 

BMW řady 3, již téměř 50 let srdce značky, prošlo modernizací, která zvyšuje jeho vizuální přitažlivost a technickou vyspělost. Pro modelový rok 2022 byly zavedeny významné změny v designu, pohonu, digitalizaci a výbavě. Nyní se přidávají další vylepšení, včetně nových vysokonapěťových baterií s dojezdem plug-in hybridních modelů až 101 km podle cyklu WLTP, a nově naladěného podvozku pro lepší sportovní dynamiku a komfort.

Digitalizace je posílena zavedením BMW Operačního systému 8.5 s modernizovaným ovládacím systémem BMW iDrive. Designové úpravy zahrnují nové barvy karoserie, nové designy kol z lehkých slitin, nově navržené volanty, palubní desku a prvky jako skleněné doplňky CraftedClarity.

Uvedení nového BMW řady 3 Sedan a Touring na trhy začne v červenci 2024. Výroba probíhá v mnichovské továrně.

BMW řady 3 zůstává lídrem v prémiovém segmentu střední třídy, s klíčovými trhy v Číně, Německu, Velké Británii, USA a dalších evropských zemích. Od svého debutu v roce 1975 se prodalo přes 20 milionů vozů, přičemž současná generace dosáhla téměř tří milionů prodejů. Řada 3 nabízí širokou paletu motorů, včetně oblíbených plug-in hybridních variant.

BMW řady 3 získává řadu ocenění za své dynamické jízdní vlastnosti, spolehlivost a pokrokovou výbavu, včetně vítězství v anketách "Auto Trophy" a "Best Cars" v Německu.

BMW řady 3 se zavazuje ke snižování uhlíkové stopy prostřednictvím vysoce hospodárných pohonných systémů, lehké konstrukce a vylepšené aerodynamiky. Klíčové prvky zahrnují 48V mild hybridní technologii, hliníkové komponenty s 50% podílem druhotných surovin a kola z lehké slitiny vyrobená až ze 70 % z recyklovaného hliníku.

Výroba v mnichovském závodě BMW Group využívá elektrickou energii z obnovitelných zdrojů. BMW řady 3 přispívá k cílům BMW Group, která si klade za cíl snížit do roku 2030 emise CO2 na jedno vozidlo o 40 % oproti roku 2019 a dosáhnout nulových emisí CO2 do roku 2050.

V roce 2023 BMW Group snížila emise CO2 na evropských trzích na předběžnou hodnotu 102,1 g/km v cyklu WLTP, což je o 20 % méně než cílová hodnota 128,5 g/km stanovená Evropskou unií.

 

Pokročilá technologie nabíjení

Nová nabíjecí jednotka podporuje třífázové nabíjení střídavým proudem o výkonu až 11 kW, což umožňuje plné dobití baterie za 2 hodiny a 15 minut. Plug-in hybridní modely jsou kompatibilní s nejnovější nabídkou od BMW Charging, včetně paketu Connected Home Charging pro nabíjení s využitím solární energie.

Podvozek poskytuje lepší kombinaci sportovních vlastností a komfortu

Podvozek BMW řady 3 byl zdokonalen pro lepší kombinaci sportovních vlastností a komfortu. Tuhší uchycení zadních tlumičů zlepšuje jízdní komfort a dynamiku, zatímco precizní řízení zůstává stabilní a obratné. V režimu Comfort je snížena síla potřebná k otáčení volantem, což zvyšuje komfort při každodenním řízení.

Pokročilé asistenční systémy pro jízdu a parkování

BMW řady 3 nabízí širokou škálu asistenčních systémů. Standardní výbava zahrnuje varování před čelním srážkou, automatický systém udržování rychlosti s brzdnou funkcí, ukazatel rychlostních limitů, asistent udržování rychlosti a varování před opuštěním jízdního pruhu s funkcí návratu do pruhu. Volitelný Driving Assistant Professional přidává asistent řízení a udržování v jízdním pruhu, aktivní systém udržování rychlosti s funkcí Stop&Go a další pokročilé funkce.

Parkovací asistent, který je součástí standardní výbavy, umožňuje automatické parkování a je vybaven couvací kamerou a asistentem. Volitelný Parkovací asistent Plus zahrnuje funkce Park View, Panorama View a Remote 3D View.

 

P90549621_highRes_the-new-bmw-330i-sed

 

Pohon a jízdní zážitky

BMW řady 3 nabízí čtyři zážehové a čtyři vznětové motory s technologií BMW TwinPower Turbo, včetně výkonných řadových šestiválců pro modely M Performance, plug-in hybridní technologii a systém pohonu všech kol BMW xDrive. Všechny modely jsou standardně vybaveny osmistupňovou převodovkou Steptronic s řadicími páčkami na volantu pro manuální změny převodových stupňů.

Výkony motorů se pohybují od 110 kW/150 k do 210 kW/286 k. K dispozici jsou také zážehový řadový šestiválec o výkonu 275 kW/374 k a vznětový řadový šestiválec o výkonu 250 kW/340 k pro modely M Performance. Mild hybridní technologie s 48V startér-generátorem o výkonu 8 kW/11 k zvyšuje výkon a hospodárnost.

Nová vysokonapěťová baterie pro plug-in hybridní modely

Plug-in hybridy BMW řady 3, konkrétně modely 330e Sedan a 330e Touring, využívají novou vysokonapěťovou baterii s kapacitou 19,5 kWh, což výrazně prodlužuje jejich dojezd na elektřinu (až 101 km pro 330e Sedan). Tato baterie, produkt páté generace technologie BMW eDrive, nabízí vyšší energetickou hustotu, což znamená delší dojezd a lepší využití elektrické energie.

 

P90549650_highRes_the-new-bmw-330e-tou

 

Exteriér

 

Sportovní elegance a modernost definují design nového BMW řady 3 Sedan a nového BMW řady 3 Touring více než kdy dříve. Charakter těchto modelů, zaměřený na radost z jízdy, vyjadřují v aktuální generaci precizní linie a velkoryse tvarované plochy.

Propracovaný tvar BMW masky chladiče ve tvaru ledvinek a dvojitých kulatých světlometů, což jsou charakteristické designové prvky značky, dodávají přední části nezaměnitelný vzhled. Vzhledově působivé přední a zadní nárazníky podtrhují dynamický charakter obou vozů, který lze ještě zvýraznit volitelným M sportovním paketem nebo M sportovním paketem Pro.

BMW řady 3 je nyní možné objednat také s novými barvami karoserie a koly z lehké slitiny, jež vozu dodají další punc individuality. Mezi nové barvy karoserie patří modrý metalický lak Arctic Race a červený metalický lak Fire Red.

Nové atraktivní přírůstky se objevují také v nabídce volitelných kol z lehké slitiny. Vozy s M sportovním paketem jsou vybaveny novými 19palcovými M koly z lehké slitiny s dvojitými paprsky, která při pohledu z boku vozům dodávají ještě dynamičtější vzhled. Zákazníci si mohou tato kola objednat buď v černém provedení Jet Black, nebo ve dvoubarevné variantě. Nabídka BMW Individual pro modely Sedan a Touring zahrnuje nová dvoubarevná 19palcová kola z lehké slitiny Y-spoke. Všechna nová kola z lehké slitiny jsou obuta do pneumatik s různým rozměrem pro přední a zadní nápravu. 

 

P90549622_highRes_the-new-bmw-330i-sed

 

Interiér

Interiér nového BMW řady 3 přináší modernizace, které umocňují progresivní auru vozu. Progresivní interiér s BMW Prohnutým displejem dále umocňují nové volanty, vizuální úpravy přístrojové desky a modernizované ozdobné prvky. Nové volanty vynikají moderním a sportovním designem. Oba modely jsou standardně vybaveny výrazně přepracovaným sportovním koženým dvouramenným volantem s polygonálním věncem. M sportovní paket přináší nový M kožený tříramenný volant se zploštělou spodní částí věnce a středicím proužkem na 12. hodině. Oba nově navržené volanty mají podsvícená multifunkční tlačítka a řadicí páčky. Standardně dodávané řadicí páčky umožňují mimořádně rychlé manuální řazení převodových stupňů a podtrhují sportovní charakter nového BMW řady 3.

Sedadla jsou k dispozici s různými čalouněními. Nové sportovní sedadla čalouněná materiálem M Performtex, který je součástí M sportovního paketu nebo standardní výbavy modelů M Performance, ztělesňují progresivní sportovní vzhled. Alternativně lze zvolit perforovaná sportovní sedadla Sensatec v černé, červené Tacora nebo hnědé Cognac, či volitelné kožené čalounění Vernasca ve čtyřech barevných provedeních.

Nejnovější generace ovládacího systému BMW iDrive s funkcí QuickSelect založené na BMW Operačním systému 8.5 v novém BMW řady 3 Sedan a novém BMW řady 3 Touring přináší také vylepšené ovládání funkcí ventilace a klimatizace. Koncepce ovládání, zaměřená přímo na dotykové ovládání a přirozenou mluvu, umožňuje další snížení počtu fyzických tlačítek a ovladačů uvnitř vozu. Funkce automatické klimatizace a vyhřívání sedadel či volantu, pokud jsou součástí výbavy, lze nyní ovládat dotykem přes BMW Prohnutý displej nebo hlasovými povely s využitím digitálního asistenta BMW Intelligent Personal Assistant.

Interiér dále nabízí nové obložení, jako je matné obložení Dark Graphite, dřevěná obložení Fineline Light s otevřenými póry a Grey Blue Ash, a uhlíková obložení Carbon Fibre a hliníková Aluminium Rhombicle Anthracite. Mezi novinkami jsou také skleněné doplňky CraftedClarity, které propůjčují jedinečný exkluzivní vzhled a haptiku voliči převodovky, ovladači BMW iDrive a tlačítku Start/Stop.

 

P90549665_highRes_the-new-bmw-330e-tou

 

Modely M Performance

 

Na vrcholu nabídky nového BMW řady 3 Sedan a Touring stojí elitní sportovní modely M Performance od BMW M. Tyto vozy se vyznačují extrémně výkonnými řadovými šestiválci, individuálním nastavením podvozku a charakteristickými M designovými prvky uvnitř i zvenčí.

Výkonné motory

Modely M Performance jsou k dispozici se zážehovými i vznětovými motory o objemu 3 litry. Technologie přeplňování M TwinPower Turbo je přizpůsobena každému motoru a mild hybridní technologie 48V zvyšuje výkon o 8 kW/11 k.

Zážehový šestiválec v BMW M340i xDrive Sedan a Touring poskytuje výkon 275 kW/374 k a točivý moment 500 Nm. Vznětový šestiválec v BMW M340d xDrive Sedan a Touring nabízí výkon 250 kW/340 k a točivý moment 700 Nm. Standardní výbava zahrnuje M sportovní podvozek, variabilní sportovní řízení, osmistupňovou převodovku Steptronic Sport, M sportovní brzdy a M sportovní diferenciál.

M specifické designové prvky

M specifické konstrukční prvky zajišťují optimalizaci aerodynamiky a chlazení. Přední nárazník má velké přívody vzduchu, kryty zpětných zrcátek jsou v leskle černé barvě a zadní nárazník má stylizovaný difuzor. Modely M340i xDrive Sedan a M340d xDrive Sedan mají také M zadní spoiler v barvě karoserie.

Individuální vzhled dále dotváří maska ve tvaru ledvinek s mřížkou v síťovém designu, 18palcová M kola z lehké slitiny a lichoběžníkové koncovky výfuku, které jsou také součástí volitelného M sportovního paketu Pro.

Sportovní interiér

Interiér modelů M Performance charakterizují sportovní sedadla čalouněná materiálem M Performtex. Volitelně jsou k dispozici M sportovní sedadla s čalouněním kůže Vernasca v černé barvě s modrým prošíváním.

Sportovní atmosféru doplňuje M kožený volant s plochou spodní částí, červeným středovým proužkem a kontrastním prošíváním v barvách BMW M. Dalšími prvky jsou jemně broušené hliníkové obložení, M prahové lišty, M pedály, M opěrka levé nohy řidiče a M specifická grafika BMW Prohnutého displeje. Tyto prvky podtrhují sportovní a osobitý charakter modelů M Performance.

 

P90549649_highRes_the-new-bmw-330e-tou

 

 

MÁTE ZÁJEM?

DEJTE NÁM VĚDĚT A MY VÁM AUTO IHNED OBJEDNÁME.

VYBERTE SI Z NAŠÍ NABÍDKY.

NEBO NÁS KONTAKTUJTE.

 

Snímek obrazovky 2024-02-07 v 15.31.20