Mercedes-Benz Concept EQA

MERCEDES-BENZ CONCEPT EQA

DVOUDVEŘOVÝ SPORTOVNÍ HATCHBACK NA ELEKTRIKU

 

 

me26_59b7e1016c8d6

 

 

Daimler uvedl „podznačku“ EQ loni na autosalonu v Paříži, ve Frankfurtu ji kromě kupříkladu vize budoucího Smartu FowTwo nese i zajímavý sportovně vyhlížející kompaktní hatchback. Nebo kupé?

 

Je „elektricky inteligentní áčko“, tedy EQA předobrazem sporťáku, nebo rovnou třídveřové verze příští třídy A? Označení by tomu nasvědčovalo, kompakty tohoto druhu navíc rychle vymírají... Navazuje na sedan Concept A z autosalonu v Šanghaji s obdobnými stylistickými prvky. Čistý a sexy design atraktivního vozu s vyváženými proporcemi i krátkými převisy vznikl pod vedením šéfstylisty Daimleru Gordena Wagenera, ostré hrany byly do značné míry eliminovány. Výklopná zadní stěna mu chybí, takže má skutečně jen jeden pár dveří.

 

 

me10_59b7e100048b6

 

 

EQA pohánějí dva elektromotory, které dohromady dávají přes 200 kW a 500 N.m. Jeden je vpředu, druhý vzadu, tudíž se jedná o čtyřkolku. Na výběr má řidič taktéž dva pohonné programy. Nesou názvy Sport a Sport Plus, což o zaměření auta hovoří jasně. Uzpůsobují rozdělení točivého momentu, podle nich se navíc mění styl okrajů virtuální přední mřížky. Z klidu na stovku kompaktní sportovec zrychlí za zhruba 5 s. To nezní zle, že?

 

 

me32_59b7e101a56fe 

 

 

Lithium-iontové akumulátory s kapacitou 60 kWh vyrábí dceřiná společnost Deutsche Accumotive, jsou umístěny hluboko v podlaze mezi nápravami. „Hot-hatch na baterky“ ujede na jedno nabití až 400 km. Je libo jej provést indukčně, pomocí domácího wallboxu i ve veřejných stanicích? Rychlonabíječka zde zvládne naplnit články za méně než deset minut tak, aby byl umožněn alespoň stokilometrový akční rádius.

 

Osvětlovací techniku na obou stranách vozu dostala na starost laserová vlákna. Vlastně jde o optické kabely, do kterých je vloženo příslušné médium, nikoli o dnes používané laserové diody a polovodiče. Svítí také centrální logo Mercedesu. Koncové reflektory pod zadním sklem jsou vizuálně spojeny a tvoří lištu, rozděluje je pouze další emblém s trojcípou hvězdou.

 

 

me42_59b7e1024f7ff

 

 

Platforma je dle oficiálních informací svébytná, rozvor se natáhl na 2729 mm, což už přesahuje hranici současné nižší střední třídy, jenže celkovými rozměry 4285 x 1810 x 1428 mm do ní hliníkově stříbřitý EQA jasně patří. Dostal velkou skleněnou střechu a dvacetipalcová kola.

 

 

Dieter Zetsche, šéf Daimleru, řekl, že v příštích pěti letech uvede koncern do (malo)sériové výroby minimálně desítku elektromobilů. Prvním vozem bude už za dva roky EQC vzešlý z loňského pařížského konceptu SUV Generation EQ, jeho rodištěm se stanou Brémy. Mercedes-Benz už dnes nabízí mobilní aplikaci „Charge & Pay“ pro placení za dobíjení a chystá spolupráci s americkou sítí ChargePoint, která chce vstoupit do Evropy. Zatím nedostatečná infrastruktura dobíjecích stanic na starém kontinentu (v USA jich společnost provozuje 33 tisíc) by se tak v blízké budoucnosti mohla rozrůstat.