BUGATTI CHIRON PUR SPORT - světová premiéra

 

Bugatti Chiron Pur Sport

Limitovaná edice 60 aut s 1500 koňmi do zatáček

 

6217834_

 

Vozy značky Bugatti jsou v posledních letech pověstné hlavně pro svoji závratnou maximální rychlost. Pur Sport ale jde jinou cestou.

Bugatti už léta nabízí jedinou modelovou řadu Chiron, a tak pokud chce o sobě dát vědět, musí postavit nový vůz na jeho bázi. Někdy je to zásadně přepracovaný speciál jako Divo nebo Centodieci, jindy nějaká speciální verze Chironu. A právě takový model se představuje nyní, v termínu, v němž se měl konat ženevský autosalon. Přivítejte Bugatti Chiron Pur Sport.

 

 6217832_

 

„Mluvili jsme s našimi zákazníky a zjistili jsme, že chtějí auto, které je více zaměřeno na obratnost a dynamické zatáčení. Hypersport, který touží po venkovských silničkách s tolika zatáčkami, kolik je možné. Nenápadné, nekompromisní řidičské náčiní,“ říká k hlavnímu charakteru novinky sám prezident Bugatti Stephan Winkelmann a připomíná historické modely Typ 13 a Typ 35, které bodovaly v závodech do vrchu.

Bugatti Chiron Pur Sport je tudíž ještě ostřejší alternativa k někdejšímu Chironu Sport, který se už v roce 2018 více přizpůsobil jízdě v zatáčkách. Tentokrát je ale úprav vícero.

 

6217840_

 

Začněme samotným designem, který je nejen agresivnější než dosud, ale také aerodynamicky účinnější. Široké přívody vzduchu v předním nárazníku přivádějí dostatek čerstvého vzduchu k chladiči, zatímco přední „lízátko“ zvyšuje přítlak přední nápravy. Vzadu zase přítlak generuje nejen výrazný difusor, ale také gigantický přítlačný spoiler široký 1,9 metru!

 

6217847_  

Jízdním schopnostem navíc pomáhá odlehčená konstrukce, Winkelmann hovoří o úspoře 50 kilogramů. Z toho důvodu je koncovka výfuku titanová (tvořená 3D tiskem) a velké plochy v kabině čalouněny lehkou alcantarou. Nová jsou také hořčíková kola, která sama o sobě snižují neodpruženou hmotnost o 16 kilogramů. K tomu přidejme i lehčí brzdové destičky a brzdové kotouče.

Neobešlo se to ani bez úprav podvozku. Vpředu jsou pružiny o 65 % tužší, vzadu o 33 %, ladily se i adaptivní tlumiče. Karbonové stabilizátory pak minimalizují náklony karoserie. Vedle těchto změn jsou tu nové pneumatiky Bugatti Sport Cup 2 R vyvinuté ve spolupráci s Michelinem, které díky jiné směsi zajišťují více gripu. Stávající jízdní režimy pak doplňuje mód Sport+, v jehož případě elektronika na suchém povrchu zasahuje do řízení později.

 

6217844_

 

„Všechny úpravy dělají řízení Pur Sportu přesnější, přímější a předvídatelnější. Nižší neodpružené hmoty vedou ke zlepšení přilnavosti, protože kola snadněji udržují kontakt s vozovkou. Každý za volantem okamžitě v zatáčkách pocítí lehký charakter,“ tvrdí šéf vývoje podvozku Jachin Schwalbe.

Naopak motor v útrobách se proti výchozímu Chironu nezměnil, také Pur Sport se tudíž spoléhá na osmilitrový šestnáctiválec do W, který i díky dopingu čtyř turbodmychadel poskytuje výkon 1500 koní a 1600 N.m. Jen je ho nově možné točit až do 6900 otáček, o 200 více než dosud.

 

Zásadně se však změnila použitá převodovka, a to podle šéfa vývoje podvozku Jachina Schwalbeho dokonce z 80 %. Sedmistupňová dvouspojková převodovka dostala upravené převody, jinak kalibrované převodové poměry jsou blíže k sobě, pro lepší pružnou akceleraci. Chiron Pur Sport díky tomu zrychlí z 60 na 120 km/h o takřka dvě sekundy rychleji než výchozí model, který je všechno, jen ne zrovna pomalý.

 

6217825_

 

Jak už to tak u Bugatti bývá, produkce Chironu Pur Sport bude omezena, a to na 60 exemplářů. Základní cena činí tři miliony eur, což je v přepočtu závratných 76 milionů korun. Pořád přitom mluvíme o částce bez daně. Výroba Bugatti Chiron Pur Sport odstartuje v druhé polovině roku 2020.

 

 

 

MÁTE ZÁJEM?

KONTAKTUJTE NÁS